חוק הביטוח הלאומי קובע אילו מקרים חוסים תחת הגדרת תאונת עבודה. בחלק גדול מהמקרים, תאונת אופנוע עשויה גם היא להיחשב כתאונת עבודה, ובמידה שאכן הוכרה ככזאת, קמות לנפגע זכויות משפטיות שונות.
נפגעתם בתאונת אופנוע ולא בטוחים האם מדובר בתאונת עבודה? המאמר שלפניכם עשוי לסייע לכם.
באילו מקרים תאונת אופנוע תיחשב תאונת עבודה?
תאונת אופנוע תיחשב כתאונת עבודה במקרים בהם התאונה התרחשה תוך כדי עבודתו של הנפגע או בעקבות העיסוק בעבודתו.
כך לדוגמא, שליח שנפגע בתאונת אופנוע, ייכנס תחת הגדרת החוק והתאונה תוכר כתאונת עבודה.
בנוסף, החוק מגדיר תאונת דרכים כתאונת עבודה גם כאשר תאונת הדרכים ארעה בדרך לעבודה או בחזרה ממנה.
אולם בנוגע לעניין זה ישנו סייג, המוציא תאונת דרכים שהתרחשה בדרך לעבודה או בחזרה ממנה מגדר תאונת עבודה. סייג זה חל במקרים בהם הנפגע סטה מהמסלול הקבוע בדרך אל מקום העבודה או שביצע עצירות שאינן הכרחיות לעיסוקו.
על אף האמור לעיל, תאונת דרכים תיחשב כתאונת עבודה גם במקרים בהם הנפגע סטה מהמסלול המקובל בנסיבות בהן:
- הסטייה מהדרך נועדה לשם ליווי ילדיו למסגרות החינוכיות.
- הסטייה מהדרך נועדה לשם תפילה בבית התפילה בו הנפגע מתפלל באופן קבוע.
את מי ניתן לתבוע בתאונת אופנוע שהוכרה כתאונת עבודה?
בתאונת אופנוע שהוכרה כתאונת עבודה, ניתן לתבוע הן את המוסד לביטוח לאומי והן את חברת הביטוח הפרטית.
- תביעה כנגד המוסד לביטוח לאומי – התביעה כנגד המוסד לביטוח לאומי תוגש על פי חוק הביטוח הלאומי, כאשר מטרתה היא הכרת הנפגע כנפגע תאונת עבודה.
החל מהכרתו כנפגע תאונת עבודה, הוא יהיה זכאי לקבלת כלל הזכויות הנכללות בהגדרה זו כגון פיצוי בגין אבדן הכנסה, טיפולים רפואיים ממומנים, גמלת נכות, שיקום, מענק חד פעמי או קצבה חודשית בהתאם לאחוזי הנכות שנקבעו לנפגע, דמי פגיעה ועוד. - תביעה כנגד חברת הביטוח – התביעה כנגד חברת הביטוח הפרטית תוגש בהתאם לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, וזאת על מנת לקבל פיצויים בגובה הנזק שנגרם לנפגע בתאונת האופנוע.
הפיצוי שעשוי להינתן במסגרת חוק הפיצויים, הוא בגין נזקים ממוניים ולא ממוניים. אולם יש לשים לב שהחוק קובע תקרת פיצוי מסוימת ביחס לאובדן כושר השתכרות לדוגמא.
קבלת הפיצויים על פי חוק זה אינה תלויה באשם, ומזכה בפיצוי כמעט בכל מקרה של תאונת דרכים, למעט במקרה של תאונה שנגרמה בזדון.
יש לציין, כי במידה וייפסקו פיצויים דרך שני החוקים, יקוזז הסכום.
מדוע כדאי שתאונת האופנוע תוכר כתאונת עבודה?
כדאי שתאונת האופנוע תוכר כתאונת עבודה כיוון שבמקרה זה הנפגע יוכל לתבוע במסגרת שני החוקים שתוארו לעיל.
לעומת זאת, במקרה בו תאונת האופנוע אינה הוכרה כתאונת עבודה, הנפגע יהיה זכאי לתבוע פיצויים רק במסגרת חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים.
בנוסף לכך, ברבים מן המקרים של תאונת אופנוע שהוכרה כתאונת עבודה, בית המשפט ממנה גורם מומחה בתחום הרפואה מטעמו, כאשר הערכת הנזק שמבצע המומחה הרפואי היא גורם מכריע בפסיקת גובה הפיצויים.
לנוכח העובדה כי הוועדה הרפואית של ביטוח לאומי נוטה להעריך את הנזק שנגרם בסכומים נמוכים, מומחה שמונה מטעם בית המשפט עשוי להיטיב עם הנפגע ולהעריך את הנזק בסכומים גבוהים יותר, דבר שישפיע לטובתו של הנפגע בעת פסיקת הפיצויים.
האם עובד שנפגע בתאונת אופנוע זכאי לפיצוי גם כאשר לא היה מבוטח?
ככלל, במקרה שנפגע בתאונת אופנוע שהוכרה כתאונת עבודה לא היה מבוטח על ידי המעביד, הוא אינו זכאי לקבלת פיצויים מחברת הביטוח שכן הביטוח לא חל עליו.
אולם אותו נפגע יהיה זכאי לתבוע פיצויים מהקרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים (קרנית), וזאת בתנאי שהעובד לא ידע ולא היה מצופה ממנו לדעת אודות העובדה שהוא נוהג ללא ביטוח.
יש לציין, כי הפיצוי שיינתן על ידי הקרן הוא פיצוי על נזקי גוף בלבד.
לסיכום, בחלק מהמקרים תאונת האופנוע שהתרחשה עשויה לחסות תחת הגדרת תאונת עבודה.
על מנת למצות את כל זכויותיו המשפטיות של הנפגע בהליך המשפטי, מומלץ ורצוי לפנות לעורך דין תאונות אופנוע לקבלת ייעוץ וליווי משפטי מקצועי בנוגע למקרה.