במוסד לביטוח הלאומי פועלות וועדות רפואיות אשר בפניהם מופיעים תובעי קצבת נכות (נכות כללית, נכות מעבודה) או הטבות אחרות כתוצאה מנכות, לצורך קביעת זכאות ושיעור אחוזי הנכות. במסגרת זו, הוועדה הרפואית, המורכבת מרופאים מומחים ומזכיר ישיבה, בוחנת לעומק את התובע ותביעתו, ובכלל זה: תלונותיו, מסמכים רפואיים שהגיש, וליקויים רפואיים מהם התובע סובל.
חשוב לזכור, כי לפעילות הוועדה הרפואית חשיבות מכרעת לתובע, הואיל וכתוצאה מהתרשמותה ממצבו הרפואי והתפקודי, תקבע זכאותו לקצבת נכות ושיעורה. לפיכך, ראוי כי התובע יכין עצמו מראש להליך הוועדה הרפואית, ובכלל זה לשאלות העשויות להישאל על ידה (בשים לב, כי השאלות עשויות להשתנות בהתאם למקרה הספציפי). להלן 7 שאלות שבוודאי ישאלו אתכם בוועדה רפואית :
-
מדוע הגעת אל הוועדה?
ככלל, הוועדה הרפואית נוהגת לשאול שאלות פתוחות (שאינן מנחות) לגבי מצבו הרפואי של התובע. לפיכך, ניתן לומר, כי המידע והפרטים המוצגים על ידי התובע בפני הוועדה, הם אלה אשר על בסיסם תדון הוועדה. אם התובע לא ייערך מבעוד מועד, ויזכור להציג בפני הוועדה את כל המידע הרלוונטי לתביעתו, הוועדה עלולה לבחון את תביעתו על בסיס נתונים ופרטים חלקיים.
-
מאילו בעיות רפואיות אתה סובל?
התובע יציג בפני הוועדה, בתמציתיות, את המחלות והליקויים הרפואיים מהם הוא סובל כיום, שבגינם הוגשה תביעתו. חובה שכל תלונות התובע יהיו מגובות במסמכים רפואיים שהוגשו לעיון הוועדה. אם עניין מסוים לא יהיה ברור לרופא הוועדה, הוא ידאג לשאול את התובע ולברר. באפשרות התובע להגיש לוועדה מסמך שהכין מראש אשר מסכם את התלונות שהציג בעל פה.
-
האם קיימות לך מגבלות כלשהן עקב מצבך הרפואי?
הוועדה הרפואית בוחנת את מצבו הרפואי של התובע, ואת מידת השפעתו על תפקודו היומיומי. לפיכך, סביר שהוועדה תשאל את התובע, האם הוא סובל ממגבלות כלשהן כתוצאה ממצבו הרפואי, ואם כן באילו סוגי מגבלות. חשוב לשים לב, כי מגבלה פיזית שהתובע טען לקיומה, עשויה להיבדק לאחר מכן על ידי רופא הוועדה, ולכן כדאי לנקוט במשנה זהירות ולא להפריז בתלונות.
-
האם בעיותיך מטופלות רפואית?
הוועדה עשויה לברר עם התובע, האם וכיצד הוא מטפל במחלות ו/או בליקויים ברפואיים מהם הוא סובל (כגון: תרופות ו/או טיפולים רפואיים, וכיוב'). סוג והיקף הטיפול הרפואי שהתובע מקבל עקב מצבו הרפואי, מסייע לוועדה הרפואית להשלים את התמונה בדבר מצבו הרפואי של התובע, ומידת השפעתו על תפקודו השוטף.
-
האם חל שינוי במצבך הרפואי מאז בדיקתך האחרונה?
הוועדה תברר, האם חלה החמרה או הטבה במצבו הרפואי של התובע או שלא חל כל שינוי, ממועד התיעוד הרפואי האחרון בדבר מצבו (תיעוד שהגיש התובע לידי וועדה). שאלה זו עשויה להישאל במיוחד במקרים בהם הליך הוועדה הרפואית מתקיים זמן רב יחסית לאחר מועד הגשת התביעה לקצבת נכות, או ככל שחלף זמן רב כאמור ממועד הבדיקות הרפואיות האחרונות שהוגשו לוועדה.
-
האם מצבך הרפואי משפיע על תפקודך השוטף?
במענה לשאלה זו, התובע יפרט בפני הוועדה אם וכיצד המחלה ו/או הליקוי הרפואי מהם הוא סובל, השפיעו על אורח חייו ותפקודו היומיומי. כך למשל, על התובע לציין האם חזר לעבודה ובאיזה אופן (היקף, אופי, וסוג המשרה וכיוב'), או למשל אם הוא נזקק עקב מצבו הרפואי לסיוע של הזולת בביצוע פעולות שוטפות בביתו, כגון: רחצה, הלבשה, אכילה, התניידות, שמירה על הגיינה אישית.
-
האם אתה מסכים להיבדק על ידי הוועדה?
לאחר שהעלה בפני הוועדה הרפואית את כל תלונותיו הרפואיות, והציג בפניה את כל המידע הרלוונטי בדבר מצבו הרפואי והתפקודי, התובע יתבקש, בהתאם לצורך, לתת את הסכמתו (בכתב) לביצוע בדיקה רפואית על ידי רופא הוועדה. המדובר על בדיקה פיזית שתתבצע לתובע, תוך התייחסות לתלונותיו ומצבו הרפואי. בדיקה זו נעשית לצורך קביעת זכאות התובע לקצבה, ולא למטרת טיפול רפואי.
לאור כל האמור לעיל, מובן כי מענה מדויק ונכון לשאלות הוועדה הרפואית, יהווה חלק משמעותי ביותר להצלחת תביעת התובע, ועל כן מומלץ מאוד לקבל בהליכים אלה ייצוג מקצועי מעו"ד מומחה בתחום.