נפגעתם בעבודה ונותרה לכם נכות, אך נתקלתם בחומת הבירוקרטיה והטופסולוגיה של המוסד לביטוח לאומי. נאמר לכם שעליכם להגיש טופס בל 200, על מנת לקבוע דרגת נכות מעבודה, ואתם מרגישים אבודים ושאינכם יודעים כיצד לפעול.
במדריך משפטי מקצועי זה, נעזור לכם, צעד צעד, להבין מהו טופס בל 200, למי הוא מיועד, מה הם המסמכים שיש לצרף לטופס, מה הוא המועד להגשת תביעה לקביעת דרגת נכות מעבודה, וכיצד תקבע דרגת הנכות והזכאות לגמלה.
למי מיועד טופס בל 200?
טופס בל 200 הוא טופס תביעה לקביעת דרגת נכות מהעבודה, אותו יגיש מי שהוכר על ידי ביטוח לאומי כנפגע עבודה, ונגרמה לו נכות בעקבות הפגיעה.
נפגעי עבודה יכולים להיות עובדים שכירים, עובדים עצמאיים, עובדים מהבית, עובדים שנמצאים בהכשרה מקצועית, עובדים חברי קיבוץ או חברי מושב שיתופי ומתנדבים על ידי גוף שרשאי להפנות מתנדבים לתועלת הציבור.
על מנת להיות מוכר כנפגע עבודה יש להוכיח שהנפגע חלה במחלת מקצוע, או שהוא נפגע פגיעה מצטברת בעקבות פעילותו בעבודה, או שהתאונה אירעה בעבודה או עקב העבודה, או במהלך הדרך הקבועה לעבודה של הנפגע.
יודגש כי על מנת להגיש טופס בל 200, העובד אינו חייב לעזוב את העבודה בשל הנכות שנגרמה לו, ויוכלו להגיש את התביעה גם נפגעים ששבו לעבודה לאחר הפגיעה.
אילו מסמכים נדרש לצרף לטופס בל 200?
- מסמכים רפואיים רלוונטיים לפגיעה מעבודה – יש להמציא מסמכים רפואיים שמעידים על כל המגבלות שנגרמו כתוצאה מפגיעת העבודה. כמו למשל סיכום רופא מומחה, סיכומי מחלה, סיכומי אשפוז, מכתב שחרור ממיון, סיכומים רפואיים המפרטים מחלות, טיפולים ותרופות של הנפגע, סיכומי בדיקות דימות, סיכומי טיפולי פיזיותרפיה ועוד.
שימו לב שאם הגשתם כבר תביעה לדמי פגיעה, אין צורך לצרף פעם נוספת מסמכים שכבר צורפו לתביעה לדמי פגיעה.
- כתב ויתור סודיות רפואית
- ייפוי כוח – אם אתם מיוצגים על ידי עורך דין ביטוח לאומי
- יש לשים לב שלצורך מילוי הטופס עליכם להצטייד בתעודת הזהות על מנת למלא את תאריך הנפקת תעודת הזהות.
מתי אפשר להגיש תביעה לגמלת נכות מעבודה?
את התביעה עליכם להגיש בתוך שנה מהיום בו הוכרתם כנפגעי עבודה. דרגת הנכות תקבע מתום התקופה עבורה קיבלתם דמי פגיעה, לכן מומלץ לפנות להגיש את התביעה, כבר בסמוך לתום התקופה של תשלום דמי הפגיעה, ולא להמתין לרגע האחרון.
חשוב לדעת שלאחר חלוף שנה, תפגע זכאותכם לקבל גמלה חלקית או מלאה. כך למשל המוסד לביטוח לאומי עלול לקבוע מועד מאוחר יותר לתחילת הנכות, במקרה שהתביעה תוגש לאחר 12 חודשים מתחילת הנכות. המשמעות היא שתוכלו לקבל גמלה באופן רטרואקטיבי על הנכות עד שנה מתחילת הנכות, אך לא בטרם לכך.
כיצד נקבעת דרגת הנכות והזכאות לגמלה?
דרגת הנכות נקבעת בהתאם להחלטת הוועדה הרפואית לנכות מעבודה. הוועדה תבחן את הנכות שנגרמה ואת הקשר הסיבתי שבין הפגיעה בעבודה לבין הנכות שנגרמה. בהתאם לכך, הוועדה תקבע את דרגת הנכות.
על מנת לקבוע את דרגת הנכות, הוועדה הרפואית מסתמכת על ספר מבחנים לנכות כללית ונפגעי עבודה, שעל פיו נקבעת דרגת נכות לכל ליקוי רפואי. לאחר קביעת אחוזי הנכות לכל ליקוי, הוועדה תשקלל את אחוזי הנכות מכלל הליקויים, ותקבע את אחוז הנכות הכללי.
בנוסף הוועדה תבחן האם מדובר בנכות זמנית, או שמדובר בנכות לצמיתות המשפיעה באופן קבוע על יכולתו של הנפגע לתפקד בעבודתו.
נכות זמנית תקבע במקרה שהוועדה סוברת שיתכן וניתן לשקם את הנכות והיא עשויה להשתנות. נכות זו תקבע למשך שנה, שבתומה יוזמן הנפגע לוועדה רפואית נוספת. במשך השנה, יהיה זכאי הנפגע לגמלת נכות זמנית, אם נקבעה לו דרגת נכות זמנית של למעלה מ-9%.
נכות לצמיתות תקבע כשהוועדה הרפואית סוברת שהפגיעה משפיעה באופן קבוע והיא תקבע בהתאם לדרגות שלהלן:
- 9%-20% – מענק נכות חד פעמי
- 20%-100% – גמלה חודשית
יודגש כי נפגע תאונות עבודה שדרגת הנכות שלו נקבעה מתחת ל9%, בין אם כנכות זמנית ובין אם כנכות לצמיתות, לא זכאי לקבל גמלת נכות, גם אם הנפגע היה זכאי לקבל דמי פגיעה, בעקבות תאונת העבודה.
מצו את הזכויות המגיעות לכם כנפגעי עבודה
בשורה התחתונה, טופס בל 200 הוא טופס תביעה לקביעת דרגת נכות מהעבודה, שמיועד למי שהוכר כנפגע עבודה, ומבקש לקבוע את הנכות שנגרמה לו, ולזכות בגמלה המתאימה.
על מנת למלא את הטופס עליכם לצרף את כלל המסמכים הנדרשים, לרבות המסמכים הרפואיים החשובים להוכחת הנכות, והקשר בינה לבין הפגיעה. כך כשתגיעו לוועדה הרפואית, כל המידע יהיה פרוס בפני צוות הוועדה, ותוכלו לקבל את הגמלה המתאימה לכם, ולמצות את הזכות שלכם כנפגעי עבודה.