עורך דין תאונות - COMPENSATION
עורך דין תאונות - COMPENSATION
פנייה לייעוץ אישי




    המדריך לקבלת פיצוי מקסימלי בגין תאונת אופנוע (2024)

    כמעט כל רוכב אופנוע מעורב בתאונה כלשהי במהלך חייו, אך החשיבות של ייעוץ משפטי כבר בשלב הראשון עשויה להיות קריטית לפיצוי שתקבל בהמשך הדרך. בדוק כבר עכשיו את זכאותך ואת הדרך הנכונה שבה עליך לנהוג כדי לקבל את הפיצוי המגיע לך.

    המדריך לקבלת פיצוי מקסימלי בגין תאונת אופנוע

    תוכן עניינים

    נפצעת בתאונת אופנוע – כך תפעל באם ברצונך לקבל פיצוי מקסימלי

    1. ליווי משפטי מיד עם קרות התאונה יכול לשנות דרמטית את התוצאה ואת גובה הפיצוי – רק ייעוץ עם עורך דין תאונות אופנוע מנוסה יכול לשנות מהקצה אל הקצה את הפיצוי שתקבל בסופה של תביעה. מה לומר בזירת האירוע, מה לצלם, על מה להקפיד במהלך הפינוי וכו'. חשוב להבהיר: אנחנו לא מלמדים את הנפגעים לשקר, אלא להיזהר מהמלכודות שאח"כ חברות הביטוח מנצלות כדי להתחמק מתשלום.

    2. איסוף מסמכים ומידע רלוונטי הוא קריטי לקביעת הזכאות הסופית לפיצוי – על הנפגע לדאוג לאסוף את פרטי הנהגים הנוספים המעורבים בתאונה, לרבות חברת הביטוח שלהם, מספר הרכב ומספר הטלפון. בנוסף רצוי לצלם את הנזק שנגרם לרכב/לאופנוע ולקחת מספרי טלפון של אנשים שהיו עדים לתאונה ויוכלו במידת הצורך לספר לגורמים הרלוונטיים על מה שראו.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      חשוב גם לציין בפני המוסד הרפואי בו הנפגע מטופל כי הוא נפגע בתאונת דרכים והאם התאונה ארעה בזמן העבודה, בדרך מהעבודה לבית או להיפך. עוד יש לדאוג להוציא אישור משטרה לתאונה וכן לשמור את כל המסמכים הרלוונטיים לפגיעה – מסמכים רפואיים, קבלות, מרשמי תרופות וכיוצ"ב.

      3. איסוף מסמכים לצורך קבלת פיצוי מחברת הביטוח – כדי לקבל פיצויים מחברת הביטוח במקרה של תאונת דרכים חשוב כי המבוטח ידאג לכל המסמכים הבסיסים כמו רישיון נהיגה בתוקף, רישיון הרכב הדו גלגלי, העתק פוליסת הביטוח ואישור המשטרה על פרטי התאונה. במקרה אשר נגרם גם נזק רכוש לאופנוע חשוב להצטייד גם בדו"ח של שמאי רכב שמעריך את הנזק שנגרם לאופנוע עקב התאונה.

      נפגעת בתאונת אופנוע – אלה סוגי הפיצויים שתוכל לקבל

      1. תשלום כל הפיצוי במקשה אחת – סכום כסף שישולם לנפגע לאחר בדיקת זכאותו ע"י חברת הביטוח או בית המשפט, ולאחר בדיקת רכיבי הנזק השונים המגיעים לו.

      2. תשלום תכוף – ישנם מקרים מסוימים בהם הפגיעות עקב התאונה הן קשות והנפגע לא יכול להרשות לעצמו להמתין עד לבירור זכאותו לפיצוי, הליך שיכול לארוך זמן רב. במקרים כאלה ניתן לקבל תשלום תכוף – "מקדמה" על חשבון הפיצויים, על מנת לאפשר לנפגע לממן טיפולים רפואיים, תרופות או אבדן הכנסה שנגרמו לו עקב התאונה. התשלום התכוף ישולם לנפגע בסמוך למועד הפציעה והסכום יקוזז מסכום הפיצויים הסופי שיחושב לו.

      3. תשלום פיצויים במקרה בו אין ביטוח תקף – כאשר פוליסת הביטוח אינה תקפה לגבי הרוכב הספציפי, הוא יוכל לתבוע את הפוליסה של הנהג הפוגע במידה ויוכיח כי הצד השני באמת אשם בתאונת האופנוע.

      4. מה קורה במקרה של הולך רגל שנפגע מאופנוע? במקרה כזה הולך הרגל יוכל לתבוע את 'קרנית', תאגיד שהוקם על פי חוק ומהווה מעין חברת ביטוח לתאונות פגע וברח. הזכות קמה כאשר לא ניתן לאתר את הנהג הפוגע שגרם נזק גוף להולך רגל תמים.

        פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        נפגעתי בירידה מהאופנוע – האם אני יכול לתבוע?

        כולם יודעים שהמקרה הקלאסי של תאונת אופנוע, הוא התנגשות עם כלי רכב אחר, אך לא רבים יודעים שיכולות להיות נסיבות מגוונות אחרות שנכנסות גם הן להגדרה זו. להלן מספר מקרים נוספים שנחשבים גם הם לתאונת דרכים על פי החוק:

        1. תאונה עצמית שנגרמת עקב החלקה של האופנוע על הכביש;
        2. אובדן שליטה על האופנוע;
        3. התקלות של האופנוע במפגע כלשהו בכביש;
        4. תאונות בעלייה או ירידה מהאופנוע;
        5. העמסת משא על האופנוע;
        ועוד…

        תאונת אופנוע

        לא עשיתי ביטוח חובה – האם עדיין אהיה זכאי לפיצוי?

        אופנועים וקטנועים נחשבים כרכב מנועי לכל דבר ולכן יש חובה לבטח את הרוכב בביטוח חובה, המכסה את נזקי הגוף שלו בלבד. עם זאת, פרמיות הביטוח לרוכבי אופנועים הן גבוהות מאד בגלל הסיכון הכלכלי הנובע מההיתכנות הגדולה יותר לתאונות ולכן רוכבים רבים נמנעים מלבטח את עצמם בגלל העלויות הגבוהות. כפועל יוצא, ישנן השלכות משפטיות לרכיבה על אופנוע ללא ביטוח ולא תמיד הנפגעים יהיו זכאים לפיצוי בגין התאונה.

        במקרים מסוימים, כגון רוכב שנפגע בתאונות אופנוע על ידי נהג אחר ולא היה מבוטח בביטוח חובה, יוכל הרוכב לתבוע את חברת הביטוח של הנהג הפוגע אך זאת רק במידה שיוכיח כי הנהג אכן פגע בו וזוהי אשמתו בלבד.

        מה עליכם לעשות כדי לקבל פיצוי במקרה של תאונת אופנוע? הקשיבו לתוכנית שהתארחנו בה בפודקאסט מה הקייס:

        כיצד נקבע גובה הפיצוי לנפגע בתאונת אופנוע?

        בית המשפט מתחשב במספר גורמים בקביעת גובה הפיצוי לנפגע בתאונת אופנוע:

        • גיל: הנפגע צפוי לקבל פיצוי גבוה יותר ככל שגילו צעיר יותר, כי הפגיעה צפויה להשפיע עליו לאורך זמן רב יותר.
        • כושר השתכרות: הנפגע צפוי לקבל פיצוי גבוה יותר ככל שהשינוי בתפקודו היומיומי, ובפרט בעבודתו, שנגרם מהפגיעה – משמעותי יותר.
        • שיעור נכות: הנפגע צפוי לקבל פיצוי גבוה יותר ככל ששיעור הנכות, אותו קובע הביטוח הלאומי – גבוה יותר.

        כיצד נקבע גובה התשלום התכוף עקב תאונת אופנוע?

        ישנם שלושה גורמים עיקריים שלפיהם נקבע גובה התשלום התכוף עקב תאונת אופנוע:

        • הפסדי ההשתכרות של הנפגע
        • הכנסתו הממוצעת של הנפגע בחודשים האחרונים בטרם תאונת האופנוע
        • הוצאותיו של הנפגע לאחר התאונה ובעקבותיה.

        כמו כן, כדי שהתשלום התכוף אכן יהיה בגובה המגיע לנפגע, ויגיע אליו מהר, חשוב שלנפגע יהיו:

        • אישור מהמשטרה על התרחשות תאונת האופנוע
        • עותק פוליסת ביטוח החובה של האופנוע
        • צילום דו-צדדי של רישיון הנהיגה
        • ששת תלושי המשכורת האחרונים שקדמו לתאונה
        • אם הנפגע מאושפז בבית חולים – דו"ח ביניים מרופא אודות מצבו הרפואי, אם הנפגע כבר השתחרר מבית החולים – תעודת שחרור
        • מסמכים המעידים על הוצאות בעקבות התאונה (הוצאות עקב קניית תרופות, עקב נסיעות לטיפולים רפואיים וכדומה).

        בנוסף, אם מועסק/ת עוזר/ת או מטפל/ת אצל הנפגע לאחר התאונה, על האחרון לדווח על כך למוסד לביטוח לאומי.

        גם רוכב אופנוע שנפגע בתאונת דרכים עצמית זכאי לפיצוי

        רוכב אופנוע שנפגע בתאונת דרכים זכאי לפיצוי גם אם התאונה היא עצמית (האופנוע החליק על הכביש, רוכב האופנוע התנגש בעמוד וכדומה).

        למרות שהגורם היחיד שמעורב בתאונת אופנוע עצמית, הוא רוכב האופנוע, חשוב שהוא יתעד באופן המדויק ביותר את אירוע התאונה ויאסוף כמה שיותר פרטים לגביה: מתי התרחשה, היכן התרחשה, כיצד בדיוק התרחשה וכו'. בנוסף, כמו בכל תאונת אופנוע אחרת, יש להגיש תביעה כנגד החברה שמבטחת את האופנוע בביטוח חובה.

        אם רוכב אופנוע נפגע בתאונה כשרישיון הנהיגה שלו לא היה בתוקף – ייתכן שהוא לא זכאי לפיצויים

        בעיקרון, כל אדם שנפגע בתאונת דרכים כלשהי, זכאי לפיצויים. יוצאים מן הכלל הם רוכבי אופנוע (ונהגי רכבים אחרים) שנפגעו בתאונה כשרישיון הנהיגה שלהם לא היה בתוקף כי נקבע שהם כבר לא כשירים לנהיגה. כלומר, רוכב אופנוע (וכל נהג אחר) שנפגע בתאונה כשרישיון הנהיגה שלו לא היה בתוקף כי הוא היה צריך לחדש אותו ולא עשה זאת – זכאי לפיצויים.

        במקרים מסוימים, רוכב האופנוע טוען שהוא כלל לא ידע שרישיון הנהיגה שלו לא בתוקף (לדוגמא, אם הוחלט לשלול את רישיון הנהיגה שלו כשהוא לא נכח במשפטו, והוא לא קיבל הודעה כלשהי בנוגע לשלילת הרישיון). אז, בוחן בית המשפט האם רוכב האופנוע לא ידע בתום לב שרישיון הנהיגה שלו נשלל, או שהוא דווקא ידע שרישיונו נשלל אך בוחר להתעלם מכך.

        הפסיקה קבעה שלא ניתן לקבוע שרוכב האופנוע ידע שרישיון הנהיגה שלו נשלל אם ההודעה בדבר השלילה לא הגיעה לידיו והוחזרה לשולח, שכן חברת הביטוח לא הוכיחה שרוכב האופנוע ידע שרישיונו נשלל, ולכן רוכב האופנוע זכאי לפיצויים.

        ואולם, אם רוכב האופנוע לא ענה לשיחות טלפון, לא אסף את המכתבים שנשלחו אליו בדואר, לא קרא את המכתבים שנשלחו אליו בדואר האלקטרוני או חסם את האפשרות שיגיעו אליו מכתבים שכאלה, או עשה פעולה אחרת כדי שלא יקבל את ההודעה בדבר שלילת רישיון הנהיגה שלו – יש לראותו כמי שידע על השלילה, ולכן הוא לא זכאי לפיצויים (אם, כאמור, רישיונו נשלל עקב חוסר כשירותו לנהוג).

        נפגעתי בתאונה על ידי רוכב אופנוע שרישיון הנהיגה שלו לא היה בתוקף – כיצד אקבל פיצויים?

        כשרישיון נהיגה של רוכב אופנוע לא בתוקף, זה אומר שהאחרון לא מבוטח באף חברת ביטוח. לכן, נשאלת השאלה: את מי אדם שנפגע בתאונה על ידי רוכב אופנוע שכזה, צריך לתבוע כדי לקבל פיצויים?

        מקרים אלו זהים למקרים שבהם הנפגע הוא הולך רגל ולא ניתן לאתר את רוכב האופנוע הפוגע: ניתן (ואף צריך) לתבוע את הקרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים ("קרנית"). קרן זו משלמת לנפגע את כספי הפיצויים המגיעים לו, אך למעשה תובעת אותם מרוכב האופנוע (כמו גם את הוצאות המשפט שלה).

        תאונת אופנוע - שאלות נפוצות

        איך בדרך כלל נפגעי תאונות אופנוע מקבלים את הפיצוי המגיע להם?

        לרוב, הנפגע בתאונת אופנוע צריך להגיש תביעה כנגד החברה שבה האופנוע היה מבוטח בביטוח חובה. חברת הביטוח ו/או בית המשפט בודקים האם לנפגע אכן מגיעים פיצויים, ומהם רכיבי הנזק שמגיעים לו. אם חברת הביטוח ו/או בית המשפט קבעו שהנפגע אכן זכאי לפיצויים, הוא מקבל את כל הפיצוי באותו הזמן.

        לעתים עובר זמן רב עד שנקבע האם הנפגע אכן זכאי לפיצויים. מה ניתן לעשות כשהנזקים מתאונת האופנוע הם חמורים, ונדרש פיצוי מיידי?

        הנפגע יכול לקבל "מקדמה", כדי שעד שהוא יקבל את הפיצויים (אם בכלל ייקבע שהוא אכן זכאי לפיצויים), הוא יוכל לפנות לטיפולים רפואיים שלהם הוא זקוק עקב התאונה, וכן לממן את עצמו שכן ייתכן וכתוצאה מהתאונה, הכנסתו נפגעה. אם בהמשך נקבע שהנפגע אכן זכאי לפיצויים, המקדמה מקוזזת מסכומם.

        האם במקרים שבהם נפגע בתאונת אופנוע רכב על אופנוע ללא פוליסת ביטוח שתקפה לגביו, הוא עדיין זכאי לפיצויים?

        כן. כל נפגע, בכל תאונת דרכים, זכאי לקבל פיצויים, או לכל הפחות לדרוש פיצויים, וכך גם במקרים שבהם פוליסת הביטוח לא תקפה לגבי רוכב האופנוע. במקרים מעין אלה, אם הנפגע (רוכב האופנוע) מוכיח שנהג אחר הוא האשם בתאונה, הוא יכול לדרוש פיצויים מפוליסת הביטוח של נהג זה.

        מה ניתן לעשות אם הנפגע הוא הולך רגל ולא ניתן לאתר את רוכב האופנוע שפגע בו?

        ניתן לדרוש פיצויים מ"קרנית" – קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים. זהו תאגיד שהוקם במטרה להבטיח פיצוי לנפגע שנגרם לו נזק גוף בתאונת דרכים, והוא לא יכול לקבל את הפיצוי מכל חברת ביטוח שהיא.

        האם הפיצויים משתנים כאשר תאונת האופנוע היא גם תאונת עבודה?

        ייתכן בהחלט. בנוסף לתביעת חברת הביטוח שביטחה את האופנוע בביטוח חובה, כשתאונת האופנוע היא גם תאונת עבודה – על הנפגע לפנות גם למוסד לביטוח לאומי, שכן זה הגוף שאחראי להעניק פיצויים לעובדים שנפגעו בתאונת עבודה. ברם, יש להבהיר, שכל סכום שנפסק לטובת הנפגע, מקוזז מהסכום שהביטוח הלאומי אמור היה לשלם לו. כלומר, הנפגע לא מקבל פיצוי מלא גם מחברת הביטוח וגם מהמוסד לביטוח לאומי.

        * יש לכם הצעות לעדכון/תיקון התוכן? אנא כתבו לנו כאן

        *המופיע באתר מה שמגיע אינו יכול להוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין בו המלצה או חוות דעת. העושה שימוש בתוכן או המסתמך עליו, עושה זאת באחריותו.

        לייעוץ ראשוני חייג 077-8041969 (זמינות 24 שעות)
        פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

          מידע חשוב נוסף
          הצעה לשינוי/תיקון תוכן באתר

          מצאתם טעות, שגיאה, אי דיוקים בתוכן?

          חסר לכם מידע נוסף שנכון לדעתכם להוסיף?

            קבלו מראש את תודתנו והערכתנו הכנה!