בין אם פוטרתם או התפטרתם, כיום רבים מהעובדים זכאים לפיצויי פיטורין. אך אליה וקוץ בה, פיצויי הפיטורין עשויים להיות חייבים בתשלום מס הכנסה, שיפחית את גובה הפיצויים שתקבלו, באופן משמעותי.
כיצד משפיע פטור ממס הכנסה על חישוב פיצויי פיטורין? מי זכאי לפטור ממס הכנסה על פיצויי פיטורין? האם בעלי נכות רפואית זכאים לפטור ממס הכנסה על פיצויי פיטורין? והאם כדאי למשוך את פיצויי הפיטורין בפטור ממס?
איך פטור ממס הכנסה משפיע על פיצויי הפיטורין?
פיצויי פיטורין מהווים הכנסה מעבודה, והם מחויבים בתשלום מס הכנסה, בהתאם למדרגת המס החלה על העובד בשנת המס בה התקבלו הפיצויים. פטור ממס הכנסה יכול להקטין באופן משמעותי את חבות המס על פיצויי הפיטורין, עד כדי פטור מוחלט ששוויו עשרות ואף מאות אלפי שקלים.
על מנת למשוך את פיצויי הפיטורין בפטור ממס, עליכם למלא את טופס 161 החדש שנכנס לתוקפו השנה (2024), ולבקש לנצל את הפטור ממס על הפיצויים.
מי זכאי לפטור ממס הכנסה על פיצויי פיטורין?
עובד שפורש מעבודתו זכאי לקבל פיצויי פיטורין בפטור ממס, עד לסכום של 150% מהמשכורת האחרונה שלו עבור כל שנת עבודה, או עד לסכום של 13,750 ₪ עבור כל שנת עבודה, על פי הנמוך ביניהם. שימו לב שתקרת הפטור ממס הכנסה על פיצויי פיטורין, מתעדכנת מדי שנה.
כלומר, החישוב שיערך הוא שכר אחרוןX1.5Xמספר שנות העבודה, או 13,750X1.5Xמספר שנות העבודה. התוצאה הנמוכה מבין החישובים, תהווה את תקרת הפטור ממס על פיצויי הפיטורין שיקבל העובד. כל סכום גבוה יותר שהעובד זכאי לו במסגרת פיצויי הפיטורין, יהיה חייב במס על פי מדרגות השכר של העובד.
פטור ממס הכנסה על פיצויי פיטורין בשל נכות רפואית
מי שהוכר כבעל נכות רפואית לצמיתות מעל 75% זכאי לפטור מתשלום מס על משיכת כספים מקופת גמל, וביניהם גם כספי פיצויי הפיטורין.
בנוסף אם הוכרתם כבעלי נכות רפואית מצטברת של 90% ומעלה, או נכות רפואית של 100%, למשך חצי שנה לפחות, תהיו זכאים לפטור מלא ממס הכנסה.
על מנת לקבל פטור מתשלום מס הכנסה בשל מצב רפואי, עליכם להגיש טופס 169 לרשות המסים, ולבקש לעבור ועדה רפואית לצורך קביעת הנכות, לאחריה תוכלו לבקש פטור ממס בשל הנכות.
האם אקבל פטור מלא ממס הכנסה עבור פיצויי פיטורין?
לא בכל מקרה יתקבל פטור מלא ממס הכנסה עבור פיצויי פיטורין. במקרים בהם פיצויי הפיטורין גבוהים מהתקרה שנקבעה, החלק בפיצויים שעולה על התקרה ימוסה בהתאם למדרגות השכר של העובד באותה שנת מס.
לכן בטרם למשיכת הפיצויים, כדאי לערוך תכנון מס יעיל, ולשקול למשוך חלק מהפיצויים, לשלם עבורם מס, ולייעד את היתרה לרצף הפיצויים מהמעסיק הבא; או למשוך רק חלק מהפיצויים בפטור ממס, כך שהסכום לא יעלה על תקרת פיצויי הפיטורין הפטורים ממס, והיתרה תישאר בקופת הגמל, ותצטרף לקצבת הפנסיה החודשית לאחר גיל הפרישה.
האם כדאי למשוך פיצויי פיטורין כשיש פטור ממס הכנסה?
גם במקרים בהם פיצויי הפיטורין נמוכים מהתקרה שנקבעה בחוק, או שלעובד יש פטור מתשלום מס על קופת גמל או פטור מלא מתשלום מס הכנסה בשל נכותו, כדאי לשקול היטב האם כדאי למשוך את פיצויי הפיטורין.
משיכת פיצויי פיטורין משמעותה הקטנת הקצבה החודשית שתתקבל מקרן הפנסיה, ועשויות להיות לה משמעויות מס עתידיות במקרה של ניצול הפטור ממס על פיצויי פיטורין. לכן מומלץ לשקול בכובד ראש, ולבחון את כלל הנסיבות האישיות של העובד, הטבות המס, והזכאויות השונות, בטרם לקבלת החלטה לגבי משיכת פיצויי פיטורין בפטור ממס הכנסה.
מאות אלפי שקלים פטורים ממס הכנסה
בשורה התחתונה, פטור ממס הכנסה יכול להגדיל את גובה פיצויי הפיטורין שתקבלו בעת הפיטורין. כל עובד זכאי למשוך את פיצויי הפיטורין, בפטור ממס, עד לגובה 150% משכרו האחרון כפול מספר שנות העבודה, או עד לסך של 13,750 ₪ לכל שנת עבודה, על פי הסכום הנמוך.
כשמדובר במספר שנים רב של עבודה, הסכומים יכולים להגיע גם למאות אלפי שקלים הפטורים מתשלום מס הכנסה.
אך גם במקרים שפיצויי הפיטורין פטורים לגמרי ממס, לא תמיד כדאי למשוך אותם במועד הפיטורין, וכדאי לשקול זאת בכובד ראש. למשיכת פיצויי הפיטורין בפטור ממס, ישנה השפעה על קצבת הפנסיה העתידית, ועל תשלומי מס עתידיים במקרה של משיכת כספים מקופת הגמל.