מרבית חולי הדיאליזה נאלצים לעבור טיפולים לא פשוטים מדי כמה ימים, והם יוכרו כבעלי נכות קשה, המזכה אותם בפטור ממס הכנסה. ערכנו לפניכם מדריך משפטי מקצועי שיענה על השאלות החשובות של מי שמטופל בדיאליזה ומבקש פטור ממס בשל מצבו.
כיצד נקבעת נכות של חולי דיאליזה? מתי חולי דיאליזה יהיו זכאים לפטור ממס? כיצד חולי דיאליזה מקבלים פטור ממס? ואילו מסמכים רפואיים חשוב לצרף לתביעה להכרה בנכות של חולי דיאליזה?
כיצד נקבעת נכות של חולי דיאליזה?
נכותם של חולי דיאליזה נקבעת בהתאם להחלטת הוועדה הרפואית של ביטוח לאומי, על פי הליקויים והמסמכים הרפואיים שהוצגו בפניהם, על ידי המטופל בדיאליזה.
טיפול דיאליזה הוא טיפול שמטרתו להחליף את הפעולה של הכליות, במקרה שהכליות לא מתפקדות כראוי. טיפולי דיאליזה ניתנים כיום לחולי כליות שנקבעה להם אי ספיקת כליות בדרגה גבוהה, וזאת לכל הפחות עד שימצא תורם להשתלת כליה.
הטיפול בחולי דיאליזה הוא מאוד תובעני, ודורש הגעה תכופה למכונים המטפלים, ובצידו גם תופעות לוואי לא מעטות המקשות על חייהם של הסובלים המטופלים. לכן במרבית המקרים מטופלי דיאליזה מוכרים כבעלי נכות גבוהה.
גם חולי כליות בהליך שיקום, לאחר שזכו לעבור השתלת כליה, יהיו זכאים על פי תבחיני ביטוח לאומי, לנכות של 100% בשל ההשתלה, וזאת לתקופה של שנה אחת לכל הפחות, לאחר ניתוח ההשתלה. כשבהמשך הם עשויים לקבל אחוזי נכות בהתאם להצלחת הטיפול.
מתי חולי דיאליזה יהיו זכאים לפטור ממס?
חולי דיאליזה שיש להם הכנסה חייבת בתשלום מס הכנסה, עשויים להיות זכאים לפטור ממס, אם נקבעה להם דרגת נכות רפואית לזמן של לפחות 185 ימים, העומדת על יותר מ-89% על ליקויים מצטברים, או דרגת נכות העומדת על 100% על הליקוי בכליות בלבד.
פטור ממס לחולי דיאליזה, יוענק גם למי שאינם זכאים לקבל קצבת נכות בשל כך שהכנסתם עולה על ההכנסה המזכה גם בקצבה. יחד עם זאת, מי שהכנסתו מעבודה גבוהה במיוחד, עשוי לקבל פטור חלקי בלבד, רק עד לסכום התקרה שמתעדכן מדי שנה.
הפטור ממס לחולי דיאליזה בשנת 2024 ניתן עד לסכום שנתי של 684,000 ₪ בשנה על הכנסות מעבודה, או עד לסכום של 81,960 ₪ בשנה על הכנסות שלא מעבודה. אם הנכות נקבע לתקופה שבין חצי שנה לשנה, הפטור ממס יוענק באופן יחסי לתקופה, על הכנסות של עד סך שנתי של 81,960 ₪.
כיצד חולי דיאליזה מקבלים פטור ממס?
חולי דיאליזה שעומדים בתנאים לקבל פטור ממס, רשאים להגיש בקשה לפטור ממס הכנסה בשל מחלתם (טופס 1516). את הבקשה יש להגיש ישירות למשרדי מס הכנסה, ולצרף אליה את פרוטוקול הוועדה הרפואית, בה נקבעה דרגת הנכות בשל טיפולי הדיאליזה.
מי שלא היה בוועדה רפואית שקבעה לו דרגת נכות בשל טיפולי הדיאליזה, נדרש להגיש גם תביעה לוועדה רפואית להכרה בנכות שלו, ולשלם לביטוח לאומי 679 ₪ עבור הוועדה. על החלטת הוועדה ניתן להגיש ערר בעלות נוספת של 979 ₪.
אילו מסמכים רפואיים חשוב לצרף לתביעה להכרה בנכות של חולי דיאליזה?
אם טרם נקבעו לכם אחוזי נכות בשל היותכם חולי דיאליזה, עליכם להגיש בקשה לוועדה רפואית שתקבע את אחוזי הנכות שנגרמו לכם בשל המחלה.
לצורך כך עליכם לצרף את כל הבדיקות הרפואיות הרלוונטיות לנכות ולליקוי שלכם, כמו: תפקודי כליות, תוצאות אולטרסאונד כליות, תוצאות מעבדה רלוונטיות, מיפוי כליות, בדיקות שתן, תיעוד על טיפול בדיאליזה, תיעוד על ביופסיה, תיעוד על בעיות רפואיות, סיכומי רופא מומחה, סיכום כלל התרופות שאתם נוטלים, סיכומי אשפוז, מכתבי שחרור ממיון וכיו"ב. אם אתם סובלים מליקויים נוספים, עליכם לצרף את התיעוד הרפואי גם לליקויים אלה.
מרבית חולי הדיאליזה זכאים לפטור ממס
בשורה התחתונה, אם אתם חולים במחלת כליות ומטופלים בדיאליזה, או שעברתם השתלת כליה בשנה האחרונה, יתכן ותהיו זכאים לפטור ממס הכנסה.
מרבית החולים המטופלים בדיאליזה, נדרשים לטיפולים לא מעטים, וסובלים מתופעות לוואי לא פשוטות, והם יוגדרו כבעלי נכות רפואית גבוהה של למעלה מ-90%, המזכה אותם בפטור ממס עבור הכנסותיהם.
פטור ממס לחולי דיאליזה, יכול להיות שווה כסף רב, ובעיקר במקרים בהם אינכם זכאים לקבל קצבת נכות, בשל גובה ההכנסות שלכם, ולכן חשוב שתבדקו את הזכאות שלכם לפטור ממס.