מי שסובל מנכות קשה ויש לו הכנסה, עשוי להיות זכאי לפטור ממס הכנסה בשל מצבו הרפואי. על מנת לזכות בפטור עליכם להגיש בקשה למס הכנסה ולעבור וועדה רפואית בביטוח הלאומי, שתקבע את אחוזי הנכות הרפואית שלכם.
מתי אדם זכאי לפטור ממס הכנסה בשל מצב רפואי? מהו טופס 169? האם פטור ממס הכנסה בשל מצב רפואי מזכה בהחזרי מס רטרואקטיביים? והאם כל הכנסה מזכה בפטור ממס הכנסה בשל מצב רפואי?
מה הם אחוזי הנכות המזכים בפטור ממס הכנסה בשל מצב רפואי?
75% נכות רפואית ומעלה – מזכים בפטור מתשלום מס על קופת גמל.
90% נכות רפואית ומעלה – מזכים בפטור מתשלום מס הכנסה, אם נקבע כי מדובר באחוזי נכות רפואית משוקללת לצמיתות, או במקרה שאחוזי הנכות נקבעו לתקופה זמנית של למעלה מ-185 ימים. אם מדובר בליקוי אחד נדרשים 100% נכות רפואית, על מנת לזכות בפטור ממס.
מהו טופס 169?
טופס 169 הוא טופס בקשה לוועדה רפואית להקלות במסים, המוגש לרשות המיסים. בטופס אתם נדרשים לפרט את הליקויים והנכות שבגינם אתם מבקשים פטור ממס הכנסה, ולצרף כל מסמך רפואי המעיד על כך. כמו כן אם נקבעו לכם אחוזי נכות בגין נכות קודמת, עליכם לציין זאת ולצרף אישור עדכני על הנכות ופרוטוקול של הוועדה הרפואית.
כיצד נקבעים אחוזי הנכות לצורך פטור ממס הכנסה בשל מצב רפואי?
על מנת לקבוע את אחוזי הנכות לצורך פטור ממס הכנס בשל מצב רפואי, לאחר הגשת הטופס תופנו לוועדה רפואית של מס הכנסה, שנערכת בסניפי הביטוח הלאומי. ההתייצבות לוועדה היא חובה והכרחית לצורך הטיפול בבקשה, גם אם עברתם ועדה לקביעת נכות אחרת (כמו נכות כללית או נכות מעבודה), ובלעדיה הבקשה לא תתקבל.
האם אדרש לשלם על הוועדה הרפואית?
הוועדה הרפואית כרוכה בתשלום בסך 679 ₪ שעליכם לשלם בטרם להגשת טופס 169, ולצרף את הקבלה לטופס. את התשלום ניתן לשלם באינטרנט בשירות התשלומים לוועדות לפטור ממס הכנסה, באמצעות שוברים במשרדי השומה של מס הכנסה או בסניף של ביטוח לאומי.
האם ניתן לערער על החלטת הוועדה הרפואית?
לאחר קבלת החלטת הוועדה הרפואית, תוכלו לערער על החלטתה, תוך 45 ימים. הערר כרוך בתשלום נוסף לוועדת הערר הרפואית, בסך של 979 ₪. שימו לב, שגם למס הכנסה יש רשות לערער על החלטת הוועדה הרפואית, ולדרוש זימון נוסף שלכם לוועדת ערר. על החלטת ועדת הערר, תוכלו לערער לבית הדין לעבודה תוך 60 ימים.
מי פטור מוועדה רפואית?
- בעלי תעודת עיוור – אינם נדרשים לפנות לוועדה רפואית.
- בעלי נכות רפואית לצמיתות בשיעור של 100%, או נכות רפואית זמנית בשיעור של 100% שנקבעה למשך למעלה מ-185 ימים, ושנכותם הרפואית היא לפי חוק הנכים, חוק נכי מלחמה בנאצים/רדיפות הנאצים או חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה, פטורים מוועדה רפואית.
האם כל הכנסה מזכה בפטור ממס הכנסה בשל מצב רפואי?
עובד שזכאי לפטור ממס הכנסה בשל מצבו הרפואי, יזכה בפטור, גם אם הכנסתו היא גבוהה. יחד עם זאת, נקבעה תקרה מקסימלית לפטור ממס הכנסה בשל מצב רפואי. לכן במקרים שהשכר הוא גבוה יותר מהתקרה שנקבעה, העובד יזכה לפטור חלקי בלבד ממס הכנסה, עד לגובה הסכום שנקבע כתקרה. על יתר הכנסתו הוא יאלץ לשלם מס בהתאם למדרגות המס שנקבעו בחוק.
הסכום שנקבע כתקרה משתנה משנה לשנה, וגובהו משתנה גם בין נכות זמנית של עד שנה לבין נכות לצמיתות. כך בשנת 2024 הפטור במקרה של נכות לצמיתות עומד על בין הכנסה מעבודה בסך חודשי ממוצע של 37,100 ₪ בחודש (445,200 ₪ בשנה) לבין הכנסה חודשית ממוצעת של 57,000 ₪ בחודש (684,000 ₪ בשנה).
לעומת זאת במקרה של נכות זמנית מזכה שנקבעה למשך של פחות משנה, הפטור על הכנסה מעבודה עומד על סך שנתי של 81,960 ₪ (כ6,800 ₪ בחודש בממוצע), והוא מחושב באופן יחסי בהתאם לתקופת הזמן בה ניתנה הנכות הזמנית.
גם במקרה של הכנסה הונית (הכנסה שלא מעבודה), הפטור על הכנסה עומד על סך של עד 81,960 ₪ בשנה.
זכאות בעלי אחוזי נכות גבוהה לפטור ממס הכנסה
בשורה התחתונה, בעלי נכות קשה שמשלמים מס הכנסה, עשויים להיות זכאים לפטור מתשלום מס הכנסה בשל מצבם הרפואי, אם נקבעה להם דרגת נכות רפואית לצמיתות של לא פחות מ-90%, או דרגה זמנית של לפחות 185 ימים, העולה על 90%. גובה הפטור יהיה עד לתקרה השנתית להכנסה שמתעדכנת בכל שנה.
לזכאות זו יכולה להיות השפעה רבה על גובה המסים שתדרשו לשלם, ולכן חשוב לבחון את זכאותכם לפטור ממס הכנסה בשל מצב רפואי.