פגיעה שורשית l4-s1, היא פגיעה בחוליות שבחוט השדרה. פגיעה בחוט השדרה, היא פגיעה נפוצה שיכולה להיגרם כתוצאה מטראומה כמו חבלה, מחלות כמו סרטן, דלקות, עומס יתר ועוד, ועשויה לזכות את הנפגע בזכויות בביטוח הלאומי.
האם פגיעה שורשית l4-s1 מזכה בדמי פגיעה? כיצד נקבעים אחוזי הנכות כתוצאה מפגיעה שורשית l4-s1? מי זכאי למענק נכות כתוצאה מפגיעה שורשית l4-s1? והאם יש משמעות לנסיבות התאונה על גובה הזכויות בביטוח לאומי?
מה היא פגיעה שורשית l4-s1?
פגיעה שורשית l4-s1 היא פגיעה בשורשי העצב שבחוליות באזור הגב התחתון. הפגיעה השורשית בחוליות אלה, מקרינה את הכאב על הרגל, וגורמת לחוסר תחושה, כאבים, חולשה, פגיעה ברפלקסים, עקצוצים ועוד.
האם פגיעה שורשית l4-s1 מזכה בדמי פגיעה?
פגיעה שורשית l4-s1 יכולה לזכות בתשלום עבור ימי ההיעדרות מהעבודה (דמי פגיעה), אם היא נגרמה כתוצאה מתאונת עבודה או מפעולת איבה. דמי הפגיעה ישולמו במשך 91 ימים לאחר התאונה, לכל היותר, בהתאם לימים בהם העובד נאלץ להעדר מעבודתו.
דמי הפגיעה יחושבו על פי שכרו של העובד, והוא יהיה זכאי לתשלום עבור 75% מתוך הכנסתו היומית, על בסיס חישוב של שלושת החודשים האחרונים שבטרם לתאונה.
האם מי שנפגע פגיעה שורשית l4-s1 בתאונה אישית יהיה זכאי לדמי פגיעה?
מי שנגרמה לו פגיעה שורשית l4-s1 כתוצאה מתאונה אישית, שאינה תאונת עבודה או פעולת איבה, אינו זכאי לדמי פגיעה, אלא לדמי תאונה, במשך 90 ימים לאחר יום התאונה, לכל היותר, בהתאם לימים בהם העובד נאלץ להעדר מעבודתו.
דמי הפגיעה ישולמו לעובדים החל מהיום השלישי לאחר התאונה, אלא אם אובדן כושר העבודה נמשך לפחות 12 ימים לאחר התאונה. מי שלא עבד במועד התאונה, יהיה זכאי לקבל דמי תאונה רק בחלוף שבועיים מיום התאונה.
האם מי שנפגע פגיעה שורשית l4-s1 בתאונת דרכים יהיה זכאי לדמי פגיעה?
מי שנגרמה לו פגיעה שורשית l4-s1 כתוצאה מתאונת דרכים, אינו זכאי לדמי פגיעה, וגם לא לדמי תאונה.
עבור אובדן כושר העבודה שנגרם לאחר תאונת הדרכים שגרמה לפגיעה השורשית, על הנפגע לתבוע פיצויים כספיים מחברת הביטוח המבטחת את הרכב בו הוא נסע, את הרכב הפוגע, או את הקרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים.
כיצד נקבעים אחוזי הנכות כתוצאה מפגיעה שורשית l4-s1?
אחוזי הנכות הרפואית נקבעים בהתאם להחלטת הוועדה הרפואית של ביטוח לאומי. הוועדה הרפואית בוחנת את כלל המסמכים הרפואיים שהנפגע יציג בפניה, ואת כל אחד מהליקויים הרפואיים שלו.
במקרה שהליקוי נובע רק כתוצאה מפגיעה שורשית l4-s1, הוועדה תקבע את אחוזי הנכות בהתאם לחומרת הפגיעה מליקוי זה בלבד.
אם ישנם ליקויים נוספים, הוועדה תקבע אחוזי הנכות לליקוי הנובע מהפגיעה השורשית ולכל אחד מהליקויים הנוספים, ולבסוף תשקלל את כלל הליקויים. חשוב לשים לב שלא מדובר בחיבור של כל הליקויים, אלא בחישוב נכות רפואית משוקללת, שהוא חישוב מיוחד, המבוצע על פי כללי הביטוח הלאומי.
מי זכאי למענק נכות כתוצאה מפגיעה שורשית l4-s1?
מי שנגרמה לו פגיעה שורשית l4-s1 כתוצאה מתאונת עבודה או כתוצאה מפעולת איבה, עשוי להיות זכאי לקבל מענק נכות חד פעמי, אם נקבעו לו אחוזי נכות קבועים, של למעלה מ-10%, וכל עוד הוא לא זכאי לקצבת נכות (כלומר, לפחות 20% נכות קבועה).
שימו לב שבמקרה שאחוזי הנכות עלו, אך הנפגע עדיין לא זכאי לקצבת נכות, ישולם ההפרש בין גובה המענק שנקבע בתחילה לגובה המענק שנקבע לאחר השינוי, לטובת הנפגע.
במקרה שאחוזי הנכות עלו כך שהנפגע זכאי לקצבת נכות, יתכן שהסכום שהתקבל במענק יקוזז מסכום הקצבה, תוך תלות במספר החודשים שחלף מאז נקבעו אחוזי הנכות הנמוכים יותר, ועד שנקבעו אחוזי הנכות הגבוהים יותר.
חשיבות נסיבות התאונה לצורך קבלת זכויות בביטוח הלאומי
בשורה התחתונה, פגיעה שורשית l4-s1 יכולה להפריע לתפקוד של הנפגע, לגרום לו לנכות, ובהתאם גם לזכות אותו בזכויות שונות בביטוח לאומי. הזכויות להן יהיה זכאי הנפגע כתוצאה מפגיעה שורשית l4-s1, תלויות בחומרת הפגיעה הרפואית, בחומרת המגבלה שנגרמה ובאופן בו נגרמה התאונה.
לכן חשוב לבחון לא רק את סוג הליקוי שנגרם וסוג הנכות שנגרמה, אלא גם את האופן בו נגרמה הפציעה, על מנת למצות את כלל הזכויות בביטוח הלאומי, או בחברת הביטוח במקרה של תאונות דרכים.