שירות המילואים הוא חלק בלתי נפרד ממערכת הביטחון של מדינת ישראל ומהווה נדבך מרכזי לחוסנה של המדינה. המדינה מכירה בחשיבות הרבה של משרתי המילואים ומעניקה להם מערך של זכויות ותגמולים, המעוגנים בחקיקה ותקנות. עם זאת, לצערנו אנו מגלים כי אין מודעות מספקת לזכויות אלה, מה שמוביל לכך שמשרתי מילואים רבים אינם ממצים את זכויותיהם מול הביטוח הלאומי.
החלטנו לסקור עבורכם את כל מה שחשוב לדעת על תגמולי המילואים המשולמים למשרתי מילואים על ידי המוסד לביטוח הלאומי, לרבות תנאי הזכאות, חישוב הסכומים, ותהליך מימוש הזכות. חשוב לנו לציין כי במהלך מלחמת "חרבות ברזל" נעשו שינויים והקלות בזכויות משרתי מילואים ביחס לאופן קבלת התשלום, והעלאת סכום התגמול המינימלי.
מי זכאי לתגמולי מילואים?
לפי הגדרת החוק ופסיקת בתי המשפט מי שעשוי להיות זכאי לקבל תגמולי מילואים הוא:
- כל מי שנקרא לשירות מילואים פעיל, כולל במסגרת צווי חירום (צו 8 לדוגמא).
- מי ששירת שירות מילואים חצי-יומי או חד-יומי.
- מי שנקרא לאימון לשירות עבודה על-פי חוק שירות עבודה בשעת-חירום, תשכ"ז-1967.
- בני נוער עובדים שהשתתפו בפעילות חינוך הקדם-צבאי.
חשוב לנו להדגיש כי שוטרים, סוהרים ואנשי משמר הכנסת לא יהיו זכאים לקבל תגמול מהמוסד לביטוח לאומי אלא ממשרד האוצר.
מהו גובה תגמול המילואים?
נכון לשנת 2025, ובמהלך מלחמת "חרבות ברזל", הועלה התגמול המינימלי ל-321.07 ש"ח ליום ול-9,632 ש"ח לחודש. והתגמול המקסימלי עומד על 1,689.83 ש"ח ליום ו-50,695 ש"ח לחודש (סכומי התגמול יחושבו בכפוף לשיעורים אלה). במקרים של שירות מילואים פעיל חצי-יומי, הסכום יעמוד על חצי מתגמול יום מילואים רגיל. אנו ממליצים לכם לחשב את סכום התגמול המשוער באתר המוסד לביטוח לאומי.
כיצד מחושב תגמול המילואים?
עקרונית, גובה תגמול המילואים מחושב בהתאם למעמד משרת המילואים הפעיל (סטודנט, מובטל, שכיר, עצמאי וכו') לפי הכנסתו, משך הזמן ששירת במילואים ובכפוף לשיעורי המינימום ומקסימום לעיל. כמו כן, נציין כי בחישוב יילקחו בחשבון הרכיבים הבאים: דמי מחלה, דמי לידה, דמי חופשה, תגמולי מילואים, דמי אבטלה ודמי פגיעה לנפגע עבודה.
- עובד שכיר – לפי שכר הברוטו ב-3 החודשים שקדמו לשירות המילואים, מחולק ב-90.
- עצמאי – לפי ההכנסה החייבת בדמי ביטוח ב-3 החודשים שקדמו לשירות המילואים, בתוספת 25%, מחולקת ב-90.
- למי שהוא גם שכיר וגם עצמאי – חישוב משולב של שני החישובים הנ"ל, קרי, הכנסה כשכיר והכנסה עצמאי.
שירות מילואים רצוף
בשירות רצוף של 7 ימי מילואים (או כפולות של 7 ימים), גובה התגמול ליום יוכפל במספר ימי המילואים. באופן כללי, נציין כי לפי שיטת החישוב הזו, סכום התגמול מעניקה הקלות למשרתים שירות רצוף מספר ימים נמוך מ-7.
שכן, החישוב מוגדל למספר ימים קטן, כלומר מיטיבה עם שירותי מילואים בני 5 או 6 ימים רצופים על ידי השוואתם לתגמול של 7 ימים רצופים. התגמול לימים בודדים של שירות רצוף (1 עד 4 ימים), יחושב מספר הימים במכפלת 1.4.
כיצד יחושב התגמול במקרה של שירות מילואים נוסף?
במקרה של שירות מילואים נוסף תוך פחות מ-60 ימים מהשירות הקודם, התגמול יחושב בהתאם לחישוב האחרון. אם עברו 60 ימים ומעלה, החישוב יתבצע מחדש על פי 3 חודשי העבודה שקדמו לשירות המילואים הנוסף.
כיצד ניתן לתבוע את תגמולי מילואים?
תביעה לתגמולי מילואים תוגש על-ידי משרת המילואים או באמצעות המעסיק, בהתאם למעמדו כמבוטח (שכיר, עצמאי וכו').
תביעה לביטוח לאומי
בתום שירות המילואים יש להגיש לביטוח לאומי תביעה לקבלת תגמולי מילואים בצירוף טופס 3010 שעליו להנפיק באזור האישי באתר מילואים של צה"ל.
סטודנטים, מי שאינם עובדים, ועובדים שכירים במקרים ספציפיים המוגדרים בביטוח הלאומי (כגון: עובד כשכיר ועצמאי, עובד למעסיק שפשט את הרגל, ועוד), יהיו חייבים להגיע תביעה אישית כאמור. נציין כי עצמאי המשלם דמי ביטוח בקביעות יקבל תגמולים באופן אוטומטי, אא"כ תוך 3 שבועות לא קיבל, אז יגיש תביעה אישית.
תשלום באמצעות המעסיק
במקרה זה העובד השכיר (חודשי ושלא בשכר חודשי) לא יגיש תביעה אישית אלא ימסור למעסיק טופס 3010 שקיבל מקצינת הקישור. המעסיק ישלם תגמול לעובד בגובה השכר שהיה משולם לו לולא שירת במילואים. המעסיק ינכה מהשכר ניכויים על פי דין.
לאחר מכן המעסיק יגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי לקבלת החזר תגמולי מילואים. חשוב לנו להבהיר כי דין התגמול הוא כשכר עבודה, ועל כן העובד יהא זכאי להגיש תובענה נגד המעסיק, ככל שהוא מסרב לשלם את התגמול או מעכבו.
ערעור על החלטת המוסד לביטוח לאומי
לא רבים יודעים, אך חשוב לנו לשתף שניתן לערער לבית הדין לעבודה על החלטת הביטוח הלאומי בעניין זכאות לתגמולי מילואים תוך 12 חודשים ממועד מסירת ההחלטה. ככל שהתביעה לתגמולי מילואים נדחתה, ניתן לבקש במקרים מסוימים שוועדת תביעות תבחן את ההחלטה ותמליץ לפקיד הפקידות לשקול מחדש את החלטתו כאשר אין בכך כדי לדחות את מניין הימים להגשת תביעה לבית הדין.
חיילי מילואים – תלחמו על הזכויות שלכם!
הכרת הזכות לתגמולי מילואים והבנת ההליך למימושה, הם חשובים מאוד למיצוי זכויותיהם של משרתי המילואים. אנו יודעים שלעיתים תהליך מימוש הזכויות יכול להיות מורכב בשל הפרטים והבירוקרטיה המתישה. אל תהססו לפנות אלינו על מנת שנוכל לסייע לכם לקבל את שמגיע לכם, זו היא זכות עבורנו לעזור לאלו ששמרו עלינו!