פנייה לייעוץ אישי




    לקראת פרישה: כל מה שצריך לדעת על מיצוי זכויותיך לקבלת קצבת הזקנה

    קצבת הזקנה היא אחת מהזכויות הסוציאליות החשובות ביותר המשולמות על ידי המוסד לביטוח לאומי למבוטחים תושבי ישראל, אשר הגיעו לגיל פרישה או לגיל זכאות לקצבה. קצבה זו משמשת רשת ביטחון כלכלי עבור אזרחים וותיקים אשר השלימו את תקופת האכשרה הנדרשת לזכאות לקצבה, ואשר שילמו דמי ביטוח לאומי כחוק.

    הקצבה מבטיחה לזכאים לה הכנסה קבועה המשולמת מידי חודש לעת זקנה. בהתאם, עבור אזרחים וותיקים אשר נמצאים לקראת גיל פרישה ועשויים להיות זכאים לקצבה, חשוב להכיר את הקריטריונים הקבועים בחוק לצורך מימוש הזכאות לקצבה, לרבות: סכומי הקצבה, אופן תשלומה, והתוספות העשויות להתלוות. הכנו לכם סקירה של המידע הקריטי ביותר על מנת שתוכלו למצות את הזכויות המגיעות לכם.

    לקראת פרישה: כל מה שצריך לדעת על מיצוי זכויותיך לקבלת קצבת הזקנה

    תוכן עניינים

    מי מבוטח בביטוח זקנה?

    החוק קובע שורה של זכאים, המבוטחים בביטוח זקנה:

    • כל תושב/ת ישראל החל מגיל 18.
    • נשים שעלו לישראל לראשונה טרם שהגיעו לגיל פרישה 62-65 שנים, וגברים שעלו לישראל לראשונה טרם שהגיעו לגיל 60-62 שנים, כל אחד יחושב לפי תאריך לידתו בהתאם לטבלת תאריכי הלידה והעלייה באתר הביטוח הלאומי.
    • עולים חדשים שעלו לראשונה לישראל בגיל מבוגר – לאחר הגילאים המצוינים לעיל, עשויים להיות זכאים ממשרד האוצר לקצבת זקנה מיוחדת לעולים ולתושבים חוזרים.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      מי זכאי לקצבת זקנה?

      תנאי הזכאות לקצבת הזקנה, הם כדלקמן:

      1. הגעה לגיל המזכה לקצבה לפי חוק – נשים וגברים שהגיעו לגיל הפרישה (67 בגברים, 60-65 בנשים – תלוי בתאריך הלידה), יהיו זכאים לקצבה בהתאם למבחן הכנסות בביטוח הלאומי, יילקחו בחשבון הכנסה שמעבודה ושלא מעבודה. חשוב לנו להדגיש שמגיל הזכאות המוחלט לקצבה (גיל 70) הקצבה תשולם ללא קשר להכנסה.
      2. תושב/ת מגיל 18 ומעלה – וכן נשים וגברים שעלו כאמור לעיל.
      3. השלמת תקופת אכשרה (ביטוח) ותשלום דמי ביטוח כחוק – ישנן תקופות ביטוח שונות לגברים ונשים. עבור נשים תחושב התקופה בהתאם למצבן המשפחתי והתעסוקתי. המעסיק אחראי לתשלום דמי הביטוח עבור שכיר. חשוב לנו לציין שלגבי עצמאי ומי שלא עובד – האחריות מוטלת עליהם.

      מהו שיעור קצבת זקנה?

      ראשית, נציין כי אין לכך תשובה אחת ויחידה. סכום קצבת הזקנה מושפע ממצבו המשפחתי של המבוטח. הקצבה הבסיסית בשיעור של 1,795 ש"ח ליחיד מתחת לגיל 80 ו- 2,697 ש"ח לזוג (יחיד + בת זוג) נכון לשנת 2025.

      נציין כי לסכומי הקצבה עשויים להתווסף סכומים בגין תוספות שונות. חשוב לנו להבהיר כי ביטוח לאומי עשוי לנכות מהקצבה דמי ביטוח בריאות. ככלל, הקצבה תשולם לחשבון הבנק של המבוטח בלבד.

      מה שמגיע: "סכום קצבת הזקנה מושפע ממצבו המשפחתי של המבוטח."

      אילו תוספות ניתן לקבל עם הקצבה?

      אנו ממליצים לבחון האם אתם יכולים לקבל תוספות לקצבת הזקנה, מהסוגים שלהלן:

      • תוספת ותק (2% לכל שנת ביטוח) – לכל היותר שיעור התוספת עד 50% מגובה הקצבה.
      • תוספת דחיית קצבה (5% מסך הקצבה המלאה)- למי שהמשיך לעבוד לאחר גיל הפרישה.
      • תוספת בגין בני זוג וילדים – עד שני ילדים.
      • תוספת השלמת הכנסה – למי שהכנסתו נמוכה משיעור מסוים.
      • השלמה לנכות – למקבלי קצבת זקנה שקצבת הנכות הופסקה.

      כיצד ניתן לתבוע את הקצבה?

      מי שעומד בתנאי הזכאות לעיל, צריך להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי כחודש לפני הגיעו לגיל המזכה בקצבה. ניתן להגיש את התביעה באופן מקוון באתר הביטוח הלאומי או באופן ידני באמצעות טפסי תביעה של הביטוח הלאומי שיוגשו פיזית לסניף המטפל.

      חשוב לנו להדגיש כי מי שהגיש תביעה לקצבת זקנה לאחר הגיל המזכה בקצבה, עשוי להיות זכאי לתשלום רטרואקטיבי לתקופה מוגדרת.

      אילו מסמכים יש לצרף לתביעה?

      מניסיונו, על מנת להגדיל את הסיכויים לקבל את קצבת הזקנה, ניתן ורצוי לצרף לטופס התביעה לקצבת זקנה את המסמכים הבאים:

      • אישורים בדבר הכנסותיו של התובע מכל מקור (תלוש שכר, חוזה שכירות, רווחי הון וכו').
      • מסמכים נוספים בהתאם לנסיבות האישיות והתוספות המבוקשות. למשל, אישור רפואי עבור תובע שאינו מסוגל לגבות ולתבוע את הקצבה בעצמו ומבקש שאחר יעשה זאת במקומו.
      • לגבי אישה נשואה – אישורים בגין תקופות עבודה או עיסוק מגיל 18 (או משנת העלייה אם עלתה לאחר גיל 18) עד למועד הגשת התביעה.

      האם ניתן לערער על החלטת הביטוח הלאומי?

      בהחלט! ערעור על החלטה של המוסד לביטוח לאומי יוגש לבית הדין האזורי לעבודה עד שנה ממועד קבלת ההחלטה נשוא הערעור. במקרה של דחיית תביעה לקצבה, ניתן לפנות אל וועדת התביעות תוך חצי שנה ממועד דחיית התביעה לצורך בחינת חוזרת של ההחלטה, ומתן המלצתה לפקיד התביעות. חשוב לנו להדגיש כי פנייה כאמור לא תעצור את מניין הימים להגשת ערעור לבית הדין לעבודה.

      אל תשליכני לעת זקנה

      קצבת הזקנה מהווה נדבך מרכזי בביטחון הכלכלי של אזרחים ותיקים, ומיצוי זכויותיהם מחייב היכרות עם תנאי הזכאות, סכומי הקצבה והתוספות האפשריות. הגשת תביעה בזמן, צירוף מסמכים מתאימים ובחינת האפשרות לערער על החלטות הביטוח הלאומי יכולים להשפיע על גובה הקצבה והיקף הזכויות הנלוות לה. אל תהססו לפנות אלינו על מנת שנוכל לבחון ביחד כיצד תוכלו למקסם את הזכויות וההטבות המגיעות לכם.

      * יש לכם הצעות לעדכון/תיקון התוכן? אנא כתבו לנו כאן

      *המופיע באתר מה שמגיע אינו יכול להוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין בו המלצה או חוות דעת. העושה שימוש בתוכן או המסתמך עליו, עושה זאת באחריותו.

      נושאים באתר
      לייעוץ ראשוני חייג 077-8041969 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף
        הצעה לשינוי/תיקון תוכן באתר

        מצאתם טעות, שגיאה, אי דיוקים בתוכן?

        חסר לכם מידע נוסף שנכון לדעתכם להוסיף?

          קבלו מראש את תודתנו והערכתנו הכנה!