תביעת שיבוב היא מצב לא נעים שבו חברת הביטוח מנסה להחזיר לעצמה את הכסף ששילמה למבוטח שלה בעקבות תאונה, אבל מה זה אומר מבחינתכם כנתבעים בתביעת שיבוב? איך מתמודדים עם תביעה כזו, והאם אפשר בכלל להימנע מתשלום? אם מצאתם את עצמכם בסיטואציה הזו, חשוב לדעת מה הזכויות שלכם ואיך לפעול נכון.
במדריך הבא נסביר לכם הכול בצורה ברורה, פשוטה ובלי "חפירות" מיותרות.
מהי תביעת שיבוב בכלל?
תביעת שיבוב או בשמה הנוסף תביעת "תחלוף" קמה מתוקף סעיף 62 לחוק חוזה הביטוח, תשמ"א-1981, בסוג תביעה זה למעשה חברת הביטוח "נכנסת לנעליו" של המבוטח שלה ומגישה תביעה כנגד צד ג' (אדם פרטי ו/או חברת ביטוח אחרת) לתשלום תגמולי הביטוח אותם שילמה למבוטח בעקבות הנזקים שנגרמו בתאונה.
המצב אותו מתאר סעיף החוק אופייני בעיקר לתביעות נזקי רכוש בעקבות תאונות דרכים, אך לא רק, כך למשל תביעת שיבוב יכולה להיות גם במקרה בו חברת ביטוח תובעת בעל מוסך אשר רשלנותו בטיפול ברכב של המבוטח גרמה לשריפתו של הרכב ואילצה את חברת הביטוח לשלם למבוטח תגמולי ביטוח מתוקף פוליסת ביטוח בשל הנזק שנגרם, במדריך זה אנו נבחן מקרה בו צד ג' נדרש להתגונן מפני תביעת שיבוב אשר הוגשה נגדו על ידי חברת ביטוח בעקבות תאונת דרכים.
למעשה, חברת הביטוח תובעת צד ג' על מנת להחזיר לעצמה את הסכום ששילמה למבוטח, בטענה שצד ג' הוא האחראי האמיתי לנזקים.
במקום שהמבוטח בעצמו יתבע בגין נזקיו את חברת הביטוח של הנהג הפוגע, חברת הביטוח, לאחר ששילמה למבוטח שלה את כספי הביטוח, למעשה "רודפת" אחרי צד ג' על מנת להשיב לעצמה את אשר שילמה למבוטח.
אתם בטח שואלים את עצמם מה מטרתה של תביעת השיבוב? מטרתה העיקרית היא למעשה להחזיר לחברת הביטוח את העלויות והתשלומים שהיא שילמה למבוטחיה בעקבות התאונה ובכך להקטין את נזקיה הכלכליים, שנית, מטרת ההליך היא הבטחה כי הגורם המזיק והאחראי ישלם עבור הנזק שגרם (זיכרו, לפעמים אנחנו בצד הפוגע ולפעמים בצד הנפגע..) ולבסוף המטרה היא הרתעה, אדם שפגע צריך לדעת כי הוא לא יוכל לברוח מאחריות.
כיצד זה עובד בפועל?
התהליך מתחיל בתביעה של המבוטח כנגד חברת הביטוח שלו, חברת הביטוח בוחנת את גובה הנזק ומשלמת למבוטח את תגמולי הביטוח המגיעים לו – תהליך זה קורה מבלי שאתם מודעים לכך. תביעת השיבוב קמה רק לאחר שחברת הביטוח שילמה למבוטח שלה את תשלומי הביטוח.
באם חברת הביטוח סבורה שאתם גרמתם לתאונה ואתם אחראיים לקרות התאונה היא תפנה אליכם בתביעת שיבוב לצורך קבלת הכספים אותם שילמה למבוטח שלה.
קיבלתי תביעת שיבוב, כיצד עליי לנהוג?
ראשית, אם קיבלתם תביעת שיבוב אנו ממליצים להיוועץ עם גורם מקצועי אשר יידע להנחות ולייעץ לכם בהתאם לנסיבות הספציפיות שלכם.
בתביעות שיבוב על חברת הביטוח להוכיח כי האשמה לתאונה רובצת לפתחו של צד ג', דהיינו, עליכם.
על חברת הביטוח להוכיח בין היתר את קיומם של 3 יסודות מצטברים הבאים, כאשר בהתקיים יסודות אלה יעלה בידה להוכיח את תביעתה, דבר אשר יאלץ אתכם, בסבירות גבוהה, לשלם את הסכום הנתבע.
- קיומה של פוליסה תקנית ותקפה בין המבוטח לבין חברת הביטוח.
- תשלום בפועל של תגמולי הביטוח למבוטח מכוח הפוליסה התקפה – כלומר על חברת הביטוח להראות כי היא שילמה למבוטח את הכספים אותם היא דורשת לקבל מכם.
- קיומה של זכות בידי המבוטח כלפי צד שלישי לפיצוי או לשיפוי בשל מקרה הביטוח – כלומר על התביעה להראות שהמעורבים בתאונת הדרכים הם אכן המבוטח וצד ג'- אתם.
כך למשך לאחרונה ניתן פסק דין בבית המשפט השלום בירושלים, בו נדחתה תביעת שיבוב של חברת ביטוח נגד צד ג' – אדם פרטי, (אשר נמצא אשם בתאונה) וזאת בעקבות העובדה שחברת הביטוח לא צירפה לתביעתה ולראיותיה העתק מפוליסת ביטוח בתוקף ואישור תשלום תגמולי ביטוח למבוטח, דהיינו חברת הביטוח לא עמדה ב- 2 התנאים המצטברים הראשונים (תאד"מ 28418-11-22 חברת הביטוח הלאומית בע"מ ואח' נ' עיד).
אי עמידת התביעה בהוראות החוק היא דרך אחת בה באפשרותכם להתגונן בעת תביעת שיבוב, דרך נוספת היא להוכיח שהאשמה לתאונה רובצת לפתחו של המבוטח ואז ייתכן והתביעה נגדם תידחה או לכל הפחות במקרה בו יוכח כי קיים "אשם תורם" של המבוטח, חברת הביטוח תהיי זכאית לקבלת סכום מופחת מגובה תביעתה המקורי.

דרך נוספת בה תוכלו להתגונן היא להראות שבהתאם לתנאי הפוליסה, חברת הביטוח לא הייתה צריכה לשלם למבוטח את תקבולי הביטוח וכי תקבולי הביטוח שולמו "בהתנדבות" על ידי חברת הביטוח, או לחילופין, יהיה עליכם באמצעות חוות דעת, למשל של שמאי רכב, להוכיח שחברת הביטוח שילמה למבוטח ביתר, וכי אם יוחלט שאכן רובצת אחריות עליכם לקרות התאונה, אזי הנזק הוא מזערי ולא כפי שטוענת חברת הביטוח.
כמו כן, קיימת אפשרות שאתם – צדדי ג' והמבוטח מבוטחים על ידי אותה חברת ביטוח ואז (אם אכן "התמזל מזלכם") אין לחברת הביטוח האפשרות לתבוע אתכם בתביעת שיבוב (זה לא מונע מחברת הביטוח לעשות שימוש בסנקציות אחרות).
האם יש התיישנות על תביעות אלה?
תביעת שיבוב הינה תביעת ביטוח על כן ובהתאם לחוק חלה עליה תקופת התיישנות של 3 שנים.
תביעת שיבוב יכולה להיות לא נעימה ומלחיצה, אבל אתם לא לבד. אנו כאן כדי לספק לכם את השקט הנפשי ואת התמיכה המשפטית שתצטרכו כדי להתמודד עם המצב אשר נכפה עליכם על הצד הטוב ביותר.