צנתור הוא פעולה כירורגית שמטרתה להרחיב עורקים חסומים. פעולת הצנתור, היא פולשנית, ואינה חפה מסיכונים, ועל אף שבמקרים רבים הצנתור מציל חיים, עשויים גם להיגרם בגין הצנתור סיבוכים שונים, שעלולים לגרום לנכות ולזכות את המטופל בזכויות רפואיות לאחר פעולת הצנתור.
האם צנתור מקנה קצבת נכות? כיצד נקבעת דרגת הנכות לחולים שעברו צנתור? כיצד מחושבת נכות רפואית משוקללת? והאם ניתן לשנות את אחוזי הנכות במקרה של החמרה במצב הבריאותי לאחר הצנתור?
האם צנתור מקנה נכות?
צנתור עשוי להקנות אחוזי נכות, בהתאם לחומרת הסיבוכים שנגרמו לאחר הטיפול. ככל שהסיבוכים מורכבים יותר ומקשים יותר על תפקודו של המטופל לאחר הצנתור, כך דרגת הנכות תהיה גבוהה יותר. כמו כן, במקרים שהצנתור לא שיפר את המצב הרפואי ממנו סבל המטופל בטרם לצנתור, יתכן והוא יהיה זכאי לאחוזי נכות בגין הליקויים שנשארו לו.
כיצד נקבעת דרגת הנכות לחולים שעברו צנתור?
חולה שעבר צנתור, ורמת התפקוד שלו נפגעה, נדרש לפנות לביטוח לאומי בתביעה מתאימה לנכות. בהתאם לתביעתו, החולה יוזמן לעבור ועדה רפואית, שתקבע את דרגת הנכות שלו. הוועדה הרפואית מורכבת מרופא המתמחה בתחום הליקוי, ואם ישנו יותר מליקוי אחד, יתכן ויתווספו רופאים המתמחים בתחומים נוספים.
דרגת הנכות הרפואית נקבעת לפי סוג הליקוי. כך למשל במקרה שלא נגרמת פגיעה משמעותית לאחר הצנתור, לרוב אחוזי הנכות שיקבעו יהיה נמוכים ויעמדו על 20% נכות לכל היותר. לעומת זאת במקרים שלאחר הצנתור נגרמה למשל אי ספיקת לב קשה, שמונעת מחולה הלב לעבוד בכל סוג עבודה, תקבע דרגת נכות של 100%.
האם צנתור מקנה קצבת נכות?
קצבת נכות כללית
קצבת נכות כללית למי שעבר צנתור, ואין לו ליקויים נוספים תוענק רק אם נקבעה לו דרגת נכות רפואית העולה על 60%, ונמנע ממנו לעבוד בשל הנכות.
במקרה שאדם עבר צנתור ויש לו ליקויים נוספים, הוא יהיה זכאי לקבל קצבת נכות אם יקבעו לו 40% נכות משוקללים, בתנאי שלפחות אחד מהליקויים, עולה על 25%.
כיצד מחושבת נכות רפואית משוקללת?
נכות רפואית משוקללת, אינה מחושבת באופן של חיבור פשוט של כלל הליקויים, אלא על פי חישוב ייחודי. על פי החישוב מחושבים אחוזי הנכות הגבוהים במלואם, ולאחר מכן מחושבים הליקויים הנוספים מתוך אחוזי הנכות הנותרים כך: חיסור האחוזים מסעיף הליקוי הגבוה ביותר, וחיבור כלל התוצאות שהתקבלו.
למען הנוחות, ביטוח לאומי השיק מחשבון חישוב נכות רפואית משוקללת, שמסייע להעריך את אחוזי הנכות המשוקללת.
קצבת נכות לעקרת בית
מי שהוכרה כעקרת בית על ידי המוסד לביטוח לאומי, תהיה זכאית לקצבת נכות, אם נקבעה לה נכות רפואית העולה על 50%, ונמנעה ממנה היכולת לתפקד במשק הבית.
האם רק נשים יוכרו כעקרות בית?
על פי החוק, נשים בלבד יוכרו כעקרות בית, אך פסיקה תקדימית של בית הדין לעבודה, הכירה לאחרונה בגבר בזוגיות חד מינית כעקר בית, ופטרה אותו מתשלום דמי ביטוח לאומי, מה שמאפשר פתח גם לתביעות נכות עתידיות של עקר בית במסגרת זוגיות חד מינית.
יחד עם זאת יודגש גם כי פסיקת בית המשפט העליון בנוגע להכרה בגבר שאינו עובד ונמצא בזוגיות עם אישה עובדת, קבעה כי הוא לא יוכר כעקר בית.
לכן בהעדר חקיקה המותאמת לעת העכשווית, מדובר בנושא המצוי במחלוקת משפטית, שעתיד עוד לעבור תהפוכות.
האם ניתן לשנות את אחוזי הנכות במקרה של החמרה במצב הבריאותי לאחר הצנתור?
ניתן לבקש בדיקה חוזרת של אחוזי הנכות, במטרה לשנות אותם במקרה של החמרה במצב הבריאותי, בתנאי שהאדם לא מאושפז במוסד, ובתנאי שרופא מטעם הביטוח הלאומי קבע שחלה החמרה לאחר הצנתור, נקבעה לו דרגת אי כושר לעבוד העולה על 75%, וחלפה שנה לפחות מהוועדה הרפואית האחרונה.
בנוסף, ניתן לבקש בדיקה חוזרת, במקרה שתביעה לקצבת נכות לא התקבלה, או שאושרה קצבה חלקית בלבד, בשל כך שאחוזי הנכות הרפואית או דרגת אי כושר שנקבעו נמוכים מתנאי הזכאות לקצבה, לאחר חצי שנה ממועד מתן התשובה.
כמו כן ניתן לבקש בדיקה חוזרת גם ללא זמן המתנה, אם ההחמרה במצב הבריאותי השפיעה על דרגת אי כושר לעבוד.
שימו לב, שגם במקרה של שיפור במצב הרפואי, יתכן ותוזמנו על ידי ביטוח לאומי, לבדיקה חוזרת של אחוזי הנכות.
קצבת נכות לאחר צנתור
בשורה התחתונה, חולי לב, חולי טרשת עורקים, סובלים ממפרצת במוח ועוד חולים הנזקקים לצנתור, עשויים להיות זכאיים לזכויות רפואיות לאחר הצנתור.
אדם שעבר צנתור, ונגרמה לו נכות שלא מאפשרת לו לעבוד, או אדם שעבר צנתור, והליקוי שהיה לו לא מאפשר לו להמשיך לעבוד גם לאחר הצנתור, עשוי להיות זכאי לקצבת נכות, בהתאם לדרגת הנכות הנקבעת בביטוח הלאומי.