פנייה לייעוץ אישי




    ילדת לאחרונה? המדריך השלם למיצוי זכויותייך לקבלת מענקי לידה והורות

    תקופת ההיריון והלידה היא ללא ספק מרגשת ועמוסה בשינויים, אך היא גם טומנת בחובה זכויות משמעותיות שחשוב להכיר: חופשת לידה, דמי לידה, מענקי לידה וזכויות נוספות.

    מטרת זכויות אלה היא להעניק ליולדות הקלה ותמיכה כלכלית. אנו יודעים כי לעיתים בשל ההתרגשות וחוסר הפנאי לא כל היולדות מצליחות לממש את הזכויות וההטבות המגיעות להן. הכנו עבורכן סקירה של כל המידע החיוני הנדרש למימוש זכאותכן לקבלת מענקי לידה והורות, על מנת שתוכלו ליהנות מזכויות אלה בקלות וביעילות.

    ילדת לאחרונה? המדריך השלם למיצוי זכויותייך לקבלת מענקי לידה והורות

    תוכן עניינים

    מהי חופשת הלידה?

    חופשת לידה או "תקופת לידה והורות", היא חופשה המוענקת לנשים שכירות בגין הלידה. משך חופשת הלידה תלוי בוותק העבודה הרצוף אצל המעסיק או מקום עבודה האחרון. כלומר, העסקה למשך 12 חודשים לפחות, תזכה בחופשת לידה בת26  שבועות, בעוד העסקה למשך פחות מ-12 חודשים תזכה בחופשת לידה בת 15 שבועות.

    רבות מן היולדות לא מודעות לכך, ולכן חשוב לנו לציין כי העובדת רשאית להקדים את חופשת הלידה עד 7 שבועות טרם יום הלידה המשוער, ויתר ימי הזכאות ימשיכו לאחר יום הלידה.

    זכויות יולדת בחופשת לידה

    אלו הזכויות המרכזיות המגיעות ליולדת במהלך חופשת הלידה:

    • במהלך החופשה זכויות סוציאליות הניתנות לפי וותק במקום העבודה לא תיפגענה (דמי הבראה, מחלה, פיצויי פיטורין).
    • באפשרותכן לצאת לחל"ת (חופשה ללא תשלום) בסיום חופשת הלידה, שתהא למשך רבע מתקופת העבודה אצל המעסיק עד שנה מיום הלידה. נדגיש כי אסור למעסיק לפטר אתכן במהלך החל"ת ובמשך 60 ימים מסיומה.
    • אסור למעסיק להעסיק עובדת/עובד המצויים בחופשת לידה גם אם ביקשו מרצונם החופשי.
    • נציין כי קיימת האפשרות לחלוק את חופשת הלידה עם בן הזוג, למשל: אם תרצו לקצר את חופשת הלידה ובן הזוג יחליף אתכן החל מתום 6 שבועות לאחר יום הלידה.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      תשלום דמי הלידה בחופשת הלידה

      הביטוח הלאומי משלם דמי לידה לנשים עובדות (כעצמאיות או כשכירות) שילדו ואשר השלימו את תקופת האכשרה הנדרשת בחוק (בה שולמו דמי ביטוח לאומי). דמי הלידה נועדו לפצות את היולדות על אובדן ההכנסה בתקופת חופשת הלידה, בה הופסקה עבודתם לצורך לידה וטיפול בתינוק/ת.

      עם זאת, ברצוננו להבהיר כי דמי לידה עשויים להשתלם גם במקרים מסוימים, לפי התנאים שנקבעו בחוק, כגון: לבני זוג שחולקים עם היולדת את חופשת הלידה, לזוגות מאותו מין, בהליך אימוץ, ופונדקאות.

      חישוב גובה דמי הלידה

      גובה דמי הלידה נקבעים לפי שיעור ההכנסה מעבודתה של היולדת (בגינה שולם דמי ביטוח לאומי אם כשכירה או כעצמאית) לפני שהפסיקה לעבוד עקב הלידה – ועד לסכום מירבי של 1,711.33 ש"ח ליום, נכון לשנת 2025.

      מתשלום דמי הלידה ינוכו תשלומי חובה בגין מס הכנסה, דמי ביטוח לאומי וביטוח בריאות. דמי הלידה משולמים ליולדות בתשלום חד פעמי במהלך חופשת הלידה לחשבון הבנק שנמסר לבית החולים או לחשבון אליו מתקבלת קצבת הילדים.

      אופן מימוש זכות לדמי הלידה

      חשוב לנו להדגיש שדמי הלידה ישולמו באופן אוטומטי ללא הגשת תביעה רק במקרים הבאים:

      • עובדת עצמאית
      • עובדת שקיבלה דמי אבטלה עד חודש לפני הלידה
      • מי ששולמה לה גמלת שמרת הריון עד הלידה
      • עובדת שכירה שלמעסיק קיים הסדר מול ביטוח לאומי, ומגיש את התביעה עבורה.

      בכל מקרה אחר, על היולדת יהיה להגיש טופס תביעה לדמי לידה למוסד לביטוח הלאומי, בסמוך למועד הפסקת העבודה, אך לא לפני 9 שבועות ממועד הלידה המשוער ולכן אנו ממליצים לבחון היטב את מעמדכן על מנת למנוע תקלות.

      מענק לידה

      המוסד לביטוח לאומי משלם מענק לידה לנשים יולדות תושבות ישראל (כולל נשים שלא עובדות), וכן, בתנאים מסוימים, גם לזוגות מאותו מין, להורים מאמצים, ובהליך פונדקאות. שיעור המענק עומד על סך של 2,054 ש"ח נכון לשנת 2025, בגין ילד ראשון במשפחה. סכומים אחרים משולמים עבור לידות אחרות כגון: לידת ילד שני, שלישי, תאומים, שלישיות וכו'. התשלום מועבר אל חשבון הבנק של היולדת עד חודש מיום הלידה.

      אופן מימוש הזכות למענק לידה

      מניסיוננו, לרוב המוסד לביטוח לאומי משלם ליולדת את מענק הלידה אוטומטית, לאחר קבלת דיווח מבית החולים על הלידה. עם זאת, יש מקרים בהם יהיה צורך להגיש תביעה לביטוח לאומי בגין מענק לידה: הורים מאמצים, לידה בחו"ל של תושבת או אשת תושב ישראל, הורים בהליך פונדקאות.

      מה שמגיע: "יש מקרים בהם יהיה צורך להגיש תביעה לביטוח לאומי בגין מענק לידה."

      קצבאות לידה

      קיימות מספר קצבאות מיוחדות של הביטוח הלאומי הקשורות ללידה:

      1. קצבת לידה מרובת עוברים – ניתנת במקרה של לידת 3 תינוקות ומעלה בלידה אחת או בלידות סמוכות. הקצבה משולמת אוטומטית תוך חודש לחשבון הבנק של ההורה.
      2. קצבה ליולדת נכה  – נועדה לסייע ליולדת עם נכות שמונעת ממנה לטפל בתינוק/ת, כדלקמן: קצבת יולדת נכה חד-הורית (המיועדת לאימהות חד-הוריות עם נכות של 100%), וכן, דמי לידה לבן/בת הזוג (במקרה שהיולדת הנכה בזוגיות, ייתכן שבן/בת הזוג יוכלו לקבל את דמי הלידה במקומה).

      יולדת – הזכויות המגיעות לך הן לא משחק ילדים!

      ישנה חשיבות רבה למימוש הזכויות האמורות, לאור העובדה שבכוחן להקל מאוד ולהעניק רשת ביטחון כלכלי ליולדות בתקופת הלידה, תוך מתן האפשרות להורה הטרי להתמקד בטיפול בתינוק/ת החדש/ה. לצורך מימוש מלוא הזכויות המגיעות לכן בגין הלידה, אל תהססו לפנות אלינו על מנת שנוכל לסייע לכן. מזל טוב!

      * יש לכם הצעות לעדכון/תיקון התוכן? אנא כתבו לנו כאן

      *המופיע באתר מה שמגיע אינו יכול להוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין בו המלצה או חוות דעת. העושה שימוש בתוכן או המסתמך עליו, עושה זאת באחריותו.

      נושאים באתר
      לייעוץ ראשוני חייג 077-8041969 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף
        הצעה לשינוי/תיקון תוכן באתר

        מצאתם טעות, שגיאה, אי דיוקים בתוכן?

        חסר לכם מידע נוסף שנכון לדעתכם להוסיף?

          קבלו מראש את תודתנו והערכתנו הכנה!