סוכרת היא מחלה מטבולית כרונית, שבה תהליך ייצור הורמון האינסולין בגוף נפגע, וכתוצאה מכך שיעור הגלוקוז בדם עולה לרמות גבוהות מאוד. מצב זה, עלול לגרום לסיבוכים רפואיים חמורים ואף מסכני חיים, לצד קשיים כלכליים ותעסוקתיים.
חולים בסוכרת סוג 2 עשויים להיות זכאים לזכויות ו/או להטבות שונות מצד הביטוח הלאומי וגופים אחרים כדוגמת קופת החולים ורשות המיסים, שמטרתן לסייע במצב הרפואי הקשה. חשוב לנו שתדעו מהן הזכויות להן אתם זכאים וכיצד תוכלו לממשן ולכן הכנו עבורכם את המדריך שלהלן.
זכויות חולי סוכרת סוג 2 בביטוח הלאומי
חולי סוכרת סוג 2 תושבי ישראל מגיל 18 עד גיל פרישה יכולים להגיש תביעת נכות כללית, שבמסגרתה תקבע להם דרגת נכות רפואית העשויה לזכותם בקצבת נכות. חשוב לנו לציין, כי דרגת הנכות הרפואית יכולה להיקבע באופן משוקלל, אם לחולה ליקויים נוספים. כמו כן, מי שנקבעה לו דרגת נכות רפואית עשוי להיות זכאי לזכויות שונות, אף אם בפועל לא נמצא זכאי לקצבת נכות כללית.
כיצד נקבע שיעור הנכות הרפואית בביטוח הלאומי?
במסגרת תביעת הנכות כללית, על החולה להתייצב בפני וועדה רפואית שתבדוק, בין היתר, כיצד הוא מטופל תרופתית, והאם כתוצאה מהמחלה הופיעו סיבוכים רפואיים נוספים.
חוזי הנכות הרפואית, ייקבעו לפי ממצאי הוועדה, בהתאמה לשיעורי הנכות הרפואית שנקבעו לחולי סוכרת (בתקנות הביטוח הלאומי הרלוונטיות), לפי הטיפול התרופתי. כך למשל נקבע, שסוכרת לא מאוזנת המטופלת עם 4 זריקות אינסולין לפחות ביום או משאבת אינסולין, תזכה בשיעור של 40%נכות רפואית.
מה על חולה הסוכרת להגיש במסגרת תביעת נכות כללית?
מניסיוננו בייצוג מבוטחים בתביעות לנכות כללית, אלה 3 הדגשים שחובה להגיש במסגרת תביעה לנכות כללית:
- בדיקות רפואיות – בדיקת קרקעית העיניים, בדיקת דופלר או EMG של עורקי הגפיים והצוואר, בדיקת חלבון בשתן (לאחר איסוף שתן במשך 24 שעות).
- מסמכים רפואיים – תיעוד רפואי של רופא המשפחה ביחס לכל הבעיות והליקויים של החולה לרבות אשפוזים, ניתוחים, אבחונים רפואיים וכיוב'.
- תובע שהינו חולה בליקויים/מחלות נוספות, צריך לצרף מסמכים רפואיים רלוונטיים עבור כל ליקוי או מחלה. ניתן למצוא באתר הביטוח הלאומי את פירוט המסמכים הרפואיים המומלצים לצירוף לתביעה כאמור.
באילו מקרים התובע יהיה זכאי לקבל קצבת נכות כללית?
- אם הוועדה קבעה לתובע דרגת נכות רפואית בשיעור של 60% לפחות (או שיעור של 50% לפחות לעקרת בית) או לחילופין, שיעור נכות רפואית של 40% לפחות במקרה שישנם ליקויים נוספים, שאחד מהם בשיעור דרגת נכות של 25% לפחות.
- ובנוסף לשיעורי נכות כאמור לעיל, נקבע לתובע דרגת אי כושר באחד מהשיעורים הבאים: 60%, 65%, 74% או 100%.
זכויות נוספות הקיימות לחולה הסוכרת בביטוח הלאומי
המבוטח עשוי להיות זכאי, בין היתר, לזכויות שלהלן בהתאם לנסיבותיו ובכפוף לתנאי הזכאות שבחוק:
- גמלת הבטחת הכנסה – למי שאינו זכאי לקצבת נכות, ואין לו הכנסה מספקת למחייה.
- גמלת ניידות – למי שיש לו ליקוי ברגליים המגביל את ניידותו.
- שיקום מקצועי וסיוע בלימודים – ככל שנקבע לחולה דרגת נכות רפואית בשיעור 20%.
- קצבת שירותים מיוחדים לנכים – למי שתלוי בזולת בפעולות יומיומיות כגון אכילה, רחצה וכו' או זקוק להשגחה צמודה.
זכויות חולי סוכרת סוג 2 בגופים אחרים
חולה הסוכרת עשוי להיות זכאי גם לזכויות ו/או הטבות שונות מגופים אחרים, כגון:
- קופת חולים – תרופות וציוד (משאבת אינסולין, מזרקים, חבישות לחץ, מכשירי מדידת סוכר, בדיקות מיוחדות, מרפאות מקצועיות ועוד), סדנאות, קבוצות תמיכה, ותקרת תשלומים חודשית עבור שירותים רפואיים.
- רשות המיסים – נקודות זיכוי/ פטור ממס הכנסה.
- רשויות וגופים שונים – הנחה בארנונה, הנחה בתחבורה ציבורית, הנחה במס רכישה, זכאות לתו חניה לנכה, הנחה בעמלות הבנקים, ועוד.
מיצוי זכויות יכול לשנות את איכות החיים שלכם
סוכרת סוג 2 היא מחלה מורכבת המשפיעה על כל תחומי החיים, ודורשת התמודדות יומיומית מאתגרת. המדינה מעניקה מגוון רחב של זכויות והטבות באמצעות הביטוח הלאומי וגופים נוספים, שנועדו להקל על ההתמודדות הכלכלית והתפקודית עם המחלה.
חשוב לנו שתכירו את מלוא הזכויות שלכם ותפעלו למימושן באופן מקצועי – החל מהגשת תביעת נכות כללית, דרך קבלת הטבות בקופת החולים, ועד להקלות במיסוי ובתשלומים שונים. נשמח לסייע לכם למצות את זכויותיכם במלואן.