פנייה לייעוץ אישי




    זכאות לקצבת שר"מ כשבן הזוג חולה (מדריך משפטי)

    לצערנו, רבים מקרים שבן או בת הזוג מתמודדים עם נכות או מחלה קשה המונעת ממנו להסתדר בכוחות עצמו. מצב זה מערים קשיים כלכליים ורגשיים משמעותיים על בני הזוג, ומוביל לצורך בשאלת הזכאות לקבלת קצבת שירותים מיוחדים (שר"מ), אשר יכולה להוות מקור תמיכה חשוב בעבורם.

    אנחנו יודעים שתהליך קבלת הקצבה הוא לעיתים מורכב, וכולל אתגרים בירוקרטיים חשובים שיש להיערך להם מראש. לכן, החלטנו להכין עבורכם סקירה בה נסביר מהי קצבת שר"מ, נפרט את התנאים שיש לעמוד בהם כדי לקבל אותה, ונבין כיצד נקבע גובה הקצבה ומה צריך לעשות כדי לממש אותה.

    זכאות לקצבת שר"מ כשבן הזוג חולה (מדריך משפטי)

    תוכן עניינים

    מהי קצבת שירותים מיוחדים (שר"מ) ומי זכאי לה?

    קצבת שר"מ משולמת לאדם שתלוי בעזרה רבה של הזולת לביצוע פעולות היום-יום ובניהול משק הבית. התלות בזולת יכולה להתבטא בחוסר יכולת לבצע פעולות בסיסיות שונות או כאשר אדם נזקק להשגחה מתמדת כדי למנוע סכנת חיים לעצמו או לאחרים.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      חשוב לנו להדגיש שיש מספר תנאים מצטברים שצריך לעמוד בהם כדי להיות זכאי לקבלת קצבה:

      • גיל – המבקש הוא בוגר מעל גיל 18 ועד 6 חודשים לאחר גיל פרישה.
      • מגורים – המטרה של תשלום הקצבה היא לפצות את המבקש בעבור העזרה שהוא לה זקוק כדי לנהל את חייו. לכן, אם המבקש מתגורר במוסד שנותן שירותים רפואיים, סיעודיים או שיקומיים – הוא לא יהיה זכאי לקצבה.
      • תושבות – המבקש הוא תושב ישראל ושוהה בארץ. נדגיש כי גם אזרח ישראלי ששוהה בחו"ל יכול להמשיך לקבל קצבה לתקופה של 6 חודשים, ובתנאי שקיבל אותה חודשיים רצופים לפני שיצא מהארץ. ככל והמבקש שוהה בחו"ל לשם טיפול רפואי או צרכי עבודה, הקצבה תשולם לתקופה של שנתיים בכפוף לשיקול דעת של המוסד לביטוח לאומי.
      • דרגת נכות – המבקש מקבל קצבת נכות כללית ונקבעה לו נכות רפואית בשיעור של 40% לפחות, או שהוא לא מקבל קצבת נכות כללית ונקבעה לו נכות רפואית של 75% לפחות.
      • מידת התלות – הוועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי בחנה את רמת התפקוד של המבקש בביצוע פעולות בסיסיות, וקבעה שהוא תלוי בזולת כדי לבצען. מניסיוננו, לרוב הפעולות אותן הוועדה בוחנת הן: הלבשה, רחצה, הליכה בתוך הבית, שליטה על הסוגרים, אכילה, תחזוקת הבית, נטילת תרופות, תשלום חשבונות ועוד.
      • מצב רפואי קשה – מצבו הרפואי של המבקש קשה. לדוגמא: הוא מטופל בדיאליזה לפחות פעמיים בשבוע, עבר השתלת איברים או שהוא חולה אונקולוגי שטיפוליו מוכרים כמזכים בקצבה.

      בקשה לקצבת שר"מ – תהליך מימוש הזכות

      הגשת תביעה לשם קבלת הקצבה כרוכה במספר שלבים. חשוב לנו להדגיש שהכנה יסודית ומסודרת של התביעה בטרם מגישים אותה, מעלה את הסיכוי להצלחה. לכן, אנו ממליצים להיות ערוכים מראש לכל שלב בתהליך, כפי שנפרט להלן:

      1. הגשת תביעה – יש להגיש "תביעה לקצבת שירותים מיוחדים" במוסד לביטוח לאומי, ולצרף אליה תלושי שכר ומסמכים רפואיים שתומכים במצב הרפואי של המבקש.
      2. וועדה רפואית – המבקש יזומן לוועדה רפואית שתבחן את דרגת נכותו, ומה מידת התלות שלו בזולת כדי לבצע פעולות יומיומיות שונות.
      3. קביעת זכאות – בהתאם להחלטה שהתקבלה בוועדה, המוסד לביטוח לאומי יקבע אם המבקש זכאי לקצבה.
      4. ערעור –חשוב לנו להדגיש שבמקרה של דחיית התביעה לא מדובר בסוף הסיפור! למעשה, ניתן לערער על החלטת הוועדה הרפואית תוך 90 יום בפני וועדה רפואית לערעורים. ההחלטה שהתקבלה בערעור ניתנת גם היא לערעור תוך 60 יום לבית הדין לעבודה (בשאלות משפטיות בלבד). ובנוסף, אם התביעה נדחתה על בסיס הוראות החוק או התקנות, ניתן להגיש ערעור מנומק לבית הדין לעבודה תוך שנה.
      5. בדיקה מחדש – אם חלה החמרה במצב הבריאותי של המבקש, ניתן להגיש תביעה לבדיקה מחדש כעבור 6 חודשים.

      מידת התלות וההשפעה שלה על שיעור הקצבה

      כאמור, הוועדה הרפואית היא שבוחנת מה מידת התלות של המבקש בזולת. ישנה חשיבות גדולה להחלטה שמקבלת הוועדה, שכן היא למעשה מכריעה אם קמה הזכאות לקצבה, ומה יהיה הגובה שלה.

      נציין כי הוועדה הרפואית מסווגת את מידת התלות ל-4 קטגוריות שונות. ככל שהתלות גדולה יותר, שיעורי הקצבה יהיו גבוהים יותר:

      1. 50% בסך 1,771 ₪
      2. 112% בסך 4,099 ₪
      3. 188% בסך 6,542 ₪
      4. 235% בסך 8,313 ₪.

      קצבת שר"מ – אל תוותרו על המגיע לכם!

      קצבת שר"מ יכולה לעזור מאוד כשבן הזוג נזקק לעזרה בשל מצב רפואי קשה. קבלת הקצבה דורשת עמידה בתנאים ברורים, תהליך של הגשת תביעה, והשתתפות בוועדה רפואית. ההיכרות עם התהליך והתנאים לזכאות יכולה לסייע מאוד בהתמודדות עם האתגרים הרבים שמביאה עמה מחלה קשה או נכות של בן הזוג.

      אנו ממליצים בחום לפנות לייעוץ כבר בשלב הגשת התביעה, כדי למקסם את הסיכוי למימוש הזכויות ולקבלת הקצבה באופן היעיל ביותר. אל תהססו לפנות אלינו על מנת להתייעץ איך ניתן לממש את מלוא הזכויות המגיעות לכם.

      * יש לכם הצעות לעדכון/תיקון התוכן? אנא כתבו לנו כאן

      *המופיע באתר מה שמגיע אינו יכול להוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין בו המלצה או חוות דעת. העושה שימוש בתוכן או המסתמך עליו, עושה זאת באחריותו.

      נושאים באתר
      לייעוץ ראשוני חייג 077-8041969 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף
        הצעה לשינוי/תיקון תוכן באתר

        מצאתם טעות, שגיאה, אי דיוקים בתוכן?

        חסר לכם מידע נוסף שנכון לדעתכם להוסיף?

          קבלו מראש את תודתנו והערכתנו הכנה!