וסקוליטיס היא מחלה שעשויה להוביל להידרדרות ביכולת התפקוד היום יומית, וכרוכה בהתמודדות עם כאבים וקשיים רבים.
במידה שאובחנתם כחולי וסקוליטיס, דעו שניתן להגיש תביעה לביטוח לאומי, וייתכן שתמצאו זכאים לקבלת סל זכויות מהמוסד לביטוח לאומי.
המאמר שלפניך, יוכל לסייע לך להבין מהי מחלת וסקוליטיס, כיצד מגישים תביעה לביטוח לאומי ולאילו זכויות זכאים חולי וסקוליטיס.
מהי וסקוליטיס ואילו סוגים של וסקוליטיס קיימים?
וסקוליטיס היא דלקת בכלי הדם, שעשוית להיות לה השפעות קשות כגון פגיעה בזרימת הדם והיווצרות של קרישי דם מסכנים חיים. בחלק מהמקרים, דפנות כלי הדם עלולים להיקרע וליצור דימום ונזק רב לרקמות.
הדלקת נגרמת במצב שבו המערכת החיסונית תוקפת את דפנות כלי הדם, כך שנגרם נזק למבנה של כלי הדם ולהופעת הדלקת.
ישנם מספר סוגים של וסקוליטיס, שההבדל העיקרי ביניהם הוא סוג כלי הדם שבו נוצרת הדלקת.
כך למשל, סוג אחד הוא מקרה שבו הדלקת נוצרת בעורקים גדולים שנחסמים בעקבות הדלקת, סוג אחר הוא דלקת בעורקים קטנים יותר, וסוג נוסף הוא דלקת המובילה לפקקת בכלי הדם שמופיעה בעיקר אצל מעשנים.
כיצד מגישים תביעה לביטוח לאומי בגין וסקוליטיס?
על מנת להגיש תביעה לביטוח לאומי בגין מחלת הוסקוליטיס, ראשית יש לבצע בדיקות רפואיות מתאימות ולאסוף מסמכים רפואיים רלוונטיים.
המסמכים צריכים להחיל תיעוד ואבחון וסקוליטיס, תוצאות של הבדיקות השונות שערכתם טרם אבחון המחלה, וחוות דעת רפואית הנוגעת להערכת חומרת המחלה, ויכולת התפקוד שלכם.
לאחר איסוף המסמכים, תידרשו למלא טפסים, ולאחר מכן תוכלו להגיש את התביעה לביטוח לאומי. לאחר הגשת התביעה יישלח אליכם זימון לוועדה הרפואית שתקבע את שיעור אחוז הנכות.
כיצד נקבעים אחוזי נכות כללית לחולי וסקוליטיס?
אחוזי נכות כללית לחולי וסקוליטיס, בדומה לכל סוגי החולים, נקבעים בוועדה הרפואית של ביטוח לאומי בהתאם לליקויים הגופניים והנפשיים ויכולת ההשתכרות שלהם.
שיעור אחוזי הנכות נקבעים בהתאם לתוספת לתקנות הביטוח הלאומי, שקובעת רשימת מחלות ואת אחוזי הנכות שניתנים בגינם.
בהתאם לרשימת הליקויים, אחוזי הנכות שייקבעו יהיו גבוהים יותר ככל שהמחלה חמורה יותר. כך למשל, נזק לאיברים פנימיים שנגרמו בעקבות המחלה, תפקוד ירוד של הגפיים ופגיעה בעור, יבואו לידי ביטוי בקביעת אחוזי הנכות.
אחוזי הנכות הכללית מושפעים גם מיכולת תפקודו היום יומי של החולה בעקבות המחלה, ומיכולת השתכרותו. אלו יבואו לידי ביטוי בקביעת דרגת אי כושר, שמהווה תנאי הכרחי לקבלת קצבת נכות כללית.
לאילו זכויות בביטוח לאומי זכאים חולי וסקוליטיס?
חולי וסקוליטיס עשויים להיות זכאים למספר זכויות בביטוח לאומי, וטיב הזכויות שלהם זכאים החולים משתנה בהתאם לאחוז הנכות שקבעה הוועדה הרפואית:
- קצבת נכות כללית – במידה שהוועדה הרפואית קבעה לחולה וסקוליטיס נכות של מעל 60%, וכושר ההשתכרות שלהם נפגע במעל 50%, זכאים לקבלת קצת נכות כללית.
גובהה של קצבת הנכות תלוי באחוזי הנכות שנקבעו ובשאלה האם מדובר בנכות זמנית או קבועה, והקצבה יכולה להינתן באופן חד פעמי (במקרה של נכות זמנית) או באופן קבוע (במקרה של נכות קבועה או לצמיתות).
- קצבת שירותים מיוחדים – חולה וסקוליטיס שנקבעה לו נכות רפואית בשיעור של 75% לפחות, אך אינו מקבל קצבת נכות כללית ואכן צריך עזרה בתפקוד היום יומי, עשוי להיות זכאית לקבלת קצבת שירותים מיוחדים שמטרתה מימון עזרה יום יומית.
קצבה זו עשויה להינתן גם לחולים שנקבעה להם נכות רפואית של 60% במקרים מסוימים.
- שיקום מקצועי ורפואי – חולה וסקוליטיס שנקבעו לו אחוזי נכות מסוימים (אפילו באחוזים נמוכים), עשוי להיות זכאי לקבלת טיפולי פיזיותרפיה או טיפולי בית במידת הצורך.
בנוסף, הם עשויים להיות זכאים לקבלת שיקום מקצועי שמשמעותו קבלת אבחון תעסוקתי, לימודי מקצוע ומימון לימודים.
- הטבות מס שונות – באחוזי נכות גבוהים, חולי וסקוליטיס עשויים להיות זכאים לקבלת נקודות זיכוי במס הכנסה או פטור מתשלום מס הכנסה.
באחוזי נכות נמוכים יותר ניתן לקבל הנחות במס רכישה, במיסי ארנונה, או קבלת סיוע בתשלום שכר דירה.
לסיכום, חולי וסקוליטיס עשויים להיות זכאים לקבלת מספר רב של זכויות ותנאים מביטוח לאומי.
על מנת להבטיח שהתביעה לביטוח לאומי משקפת היטב את מצב החולה, מומלץ לפנות לעורך דין מומחה בתחום לקבלת ייעוץ משפטי, שכן עורך דין מנוסה ובקיא יוכל לסייע לכם להעלות את סיכויי הצלחת התביעה ולמצות את מלוא זכויותיכם.