פנייה לייעוץ אישי




    התמודדות עם אובדן: איך למצות את זכויותיך לקצבת שאירים

    קצבת שאירים הינה קצבה חודשית המשולמת על ידי המוסד לביטוח לאומי לשאיריו של נפטר מבוטח, בכפוף לעמידתם בתנאים הקבועים בחוק הביטוח הלאומי. קצבה זו מהווה עוגן כלכלי משמעותי עבור שאריו של הנפטר – אלמנים, אלמנות, ויתומים (כהגדרתם בחוק הנ"ל). על אף זאת, אנחנו מגלים כי רבים מהזכאים לקצבה זו אינם מודעים למלוא זכויותיהם, או מתקשים בתהליך מיצוי הזכויות לקבלתה.

    הדבר נכון במיוחד בתקופה הרגישה שלאחר האובדן, כאשר ההתמודדות עם הביורוקרטיה עלולה להיות מורכבת ומכבידה. הכנו עבורכם סקירה שתסייע לשאיריו של הנפטר במיצוי זכויותיהם, ותפרט בדבר הזכויות העיקריות בתחום קצבת השאירים בביטוח הלאומי.

    התמודדות עם אובדן: איך למצות את זכויותיך לקצבת שאירים

    תוכן עניינים

    מה היא קצבת שאירים?

    קצבת שאירים היא קצבה חודשית המשולמת על ידי המוסד לביטוח לאומי לשאריו של נפטר מבוטח כלומר: לאלמנות, אלמנים ויתומים, כהגדרתם בחוק הביטוח הלאומי. נציין כי מטרתה של קצבה זו היא להעניק לשאיריו הנ"ל של הנפטר המבוטח רשת ביטחון כלכלי בסיסית, על מנת שיוכלו להתקיים בכבוד לאחר אובדן יקיריהם.

    מי יהיה זכאי לקצבה זו?

    לקצבת שאירים עשויים להיות זכאים שאיריו של הנפטר:

    1. "אלמן" הנפטרת – לפי הגדרתו בחוק הביטוח הלאומי (לרבות בן זוג של גבר שנפטר). חשוב לנו לציין, כי אלמן שאין עימו יתום, זכאותו תיבחן על פי מבחן ההכנסה של הביטוח הלאומי.
    2. "אלמנה" של הנפטר – לפי הגדרתה בחוק הביטוח הלאומי (לרבות בת זוג של אישה שנפטרה).
    3. יתום או יתומה – לפי הגדרת "יתום" בחוק הביטוח הלאומי.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      מה הם תנאי הזכאות לקצבת שאירים?

      חשוב לנו להדגיש כי ישנם ארבעה תנאי זכאות לקצבת שאירים:

      1. בזמן פטירתו הנפטר היה תושב ישראלי.
      2. הנפטר השלים את תקופת האכשרה הנדרשת, לפי תנאי הביטוח הלאומי.
      3. מבקש הקצבה (אלמן או אלמנה נשואים/ידועים בציבור, אלמנה או אלמן החיים בנפרד מהמנוח, יתום או יתומה) נמנה עם שאיריו של המנוח/ה, לפי תנאי המוסד לביטוח הלאומי.
      4. לא חל פיגור בתשלום דמי הביטוח של הנפטר במהלך חייו. פיגור כאמור עלול להוביל לקצבה מופחתת או לשלילתה (פיגור בתשלום מצד מעסיק לא ייפגע בקבלת הקצבה).

      עם זאת, חשוב לנו לציין כי מדובר בתנאי סף, וכל בחנה נבחנת לגופה. כך, לא כל בקשה בהכרח תתקבל ותוביל לקבלת קצבת שארים.

      האם ישנם מקרים בהם הזכאות עשויה להיפגע?

      חשוב לנו להדגיש שישנם מקרים בהם זכאות לקצבת שאירים עשויה להיפגע. כך למשל, מי שהיגר לחו"ל או שוהה בחו"ל לתקופה שעולה על 3 חודשים, במקרה זה הביטוח הלאומי ייבחן את המשך הזכאות לקצבה. דוגמא אחרת היא, אלמנות ואלמנים החיים כידועים בציבור או שנישאו מחדש, אלה לא יהיו זכאים להמשך קבלת הקצבה, למעט במקרים חריגים.

      מה שמגיע: "חשוב לנו להדגיש שישנם מקרים בהם זכאות לקצבת שאירים עשויה להיפגע."

      כיצד ניתן לממש את הזכות לקבלת הקצבה?

      לצורך מימוש הזכות לקבלת הקצבה, מי שעומד בתנאי הזכאות יגיש לביטוח הלאומי תביעה, בצירוף האישורים הנדרשים, לפי נסיבות המקרה, זאת לכל המאוחר עד 12 חודשים ממועד הפטירה. ככל שהוגשה תביעה בחלוף 12 חודשים ממועד הפטירה, תתקבל קצבה רטרואקטיבית לתקופה עד 12 חודשים.

      האם קיימת זכות ערעור על החלטת הביטוח הלאומי?

      המעוניין לערער על החלטת הביטוח הלאומי בנושא זכאותו, יהא רשאי להגיש ערעור לבית הדין לעבודה תוך 12 חודשים ממועד מסירת ההחלטה. מניסיוננו, במקרים מסוימים, לאחר שתביעה נדחתה על ידי הביטוח הלאומי, ניתן יהיה לבקש כי ההחלטה תיבחן מחדש על ידי וועדת התביעות.

      חשוב לנו להדגיש שישנם מקרים, בהם על אף שתביעה לקצבה נדחתה עקב אי השלמת תקופת אכשרה או פיגור בתשלום דמי הביטוח הלאומי, עדיין תיתכן זכאות לקצבה מטעמי צדק. לכן, אנו ממליצים בחום לבחון היטב את זכאותכם לקבלת הקצבה.

      שיעור הקצבה ותשלומה

      שיעורי קצבת השארים, משתנים בהתאם לגיל האלמן או האלמנה ומספר הילדים. נציין כי אין הגבלה על מספר הילדים הזכאים. שיעורי הקצבה המעודכנים מופיעים באתר המוסד לביטוח הלאומי. הקצבה תשולם לחשבון הבנק של הזכאי או של קרובו מדרגה ראשונה. נבהיר כי הקצבה אינה משולמת ישירות לילד/ה אלא להורה שגר עימו או למי שנושא בהוצאות החזקתיו, ככל שאינו גר עם ההורה.

      תשלומים נלווים לקצבה

      לא כל הזכאים לקצבה מודעים לכך, אך חשוב לנו לציין כי לעיתים תהיו זכאים לתשלומים נלווים לקצבה, ולכן נמליץ לברר היטב האם אתם זכאים לכך גם. תשלום נלווה יכול להיות לדוגמה:

      • תוספת וותק – תשולם תוספת וותק לפי שנות הביטוח של הנפטר בשיעור 2% מסכום הקצבה על כל שנת ביטוח מלאה כאשר בכל מקרה התוספת לא תעלה על 50% מגובה הקצבה.
      • דמי מחיה – ישולמו לפי תנאי הזכאות הקבועים ליתומים הלומדים 24 שעות שבועיות לפחות מכיתה ט' עד גיל 20.
      • הטבות שונות – הנחה בארנונה, הנחה בתחבורה ציבורית, מענק לימודים, ועוד.

      זכאות לקצבת שאירים בקרן פנסיה או ביטוח

      חשוב לנו לציין כי עשויה להיות לשאירים זכאות לקצבת שאירים ממקור נוסף על המוסד לביטוח הלאומי. מדובר על מקרים בהם הנפטר היה מבוטח בקרן פנסיה, בביטוח מנהלים או ביטוח חיים כאשר במקרים אלה עשויה להיות לשאירים זכאות לתשלום קצבת שאירים מגופים אלה, בהתאם ובכפוף לתנאי תקנון קרן הפנסיה או פוליסת הביטוח.

      קצבת שאירים – אל תשאירו את זה מאחור!

      לאור משמעותה הקריטית של קצבת השאירים עבור השאירים הנותרים בחיים, ויכולתה להבטיח להם אמצעי קיום מינימאליים לאחר אובדן יקיריהם, אנו ממליצים בחום לשקול היטב את פעולותיכם בטרם הגשת תביעה לביטוח לאומי. אל תהססו לפנות אלינו על מנת שנוכל לסייע לכם למקסם את סיכויי הצלחת התביעה.

      * יש לכם הצעות לעדכון/תיקון התוכן? אנא כתבו לנו כאן

      *המופיע באתר מה שמגיע אינו יכול להוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין בו המלצה או חוות דעת. העושה שימוש בתוכן או המסתמך עליו, עושה זאת באחריותו.

      נושאים באתר
      לייעוץ ראשוני חייג 077-8041969 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף
        הצעה לשינוי/תיקון תוכן באתר

        מצאתם טעות, שגיאה, אי דיוקים בתוכן?

        חסר לכם מידע נוסף שנכון לדעתכם להוסיף?

          קבלו מראש את תודתנו והערכתנו הכנה!