רבים עשויים להתמודד עם קושי להתנייד ולנוע במרחב, בין אם בעקבות ליקוי רפואי או בעקבות פגיעה פיזית כתוצאה מתאונה,. מדיניות הסיוע הסוציאלי בישראל כוללת את "הסכם הניידות" של משרד האוצר והמוסד לביטוח לאומי, שמיועד לסייע לאותם אנשים להשתלב בקהילה בצורה טובה יותר, ולנהל את חייהם באופן עצמאי.
לצערנו, לא כל הזכאים לכך מודעים או מצליחים לממש זכאות זו. אנחנו יודעים שהליך הבקשה של קצבת ניידות יכול להיות מעט מורכב, ולעיתים לא תמיד ברור מי זכאי לה. אנו כאן להסביר לכם מי זכאי לקבל קצבת ניידות, מה הם סוגי הקצבה וההבדלים ביניהם, וכיצד אדם שיש לו מוגבלות בניידות יכול לממש את זכויותיו.
מוגבל בניידות – מי זכאי לקבל קצבה מהמוסד לביטוח לאומי?
הזכאות לקצבה תלויה בהתקיימותם של 3 קריטריונים, לפיהם מבקש הקצבה יענה להגדרה של "מוגבל בניידות":
- גיל ואזרחות – המבקש צריך להיות בגילאים שבין 3 שנים ועד גיל הפרישה, והוא תושב ישראלי ששוהה בישראל.
- ליקוי רפואי – בעניין של ניידות, הליקוי הרפואי מתייחס בדרך כלל למקרים של פגיעה בגפיים התחתונות. כדי שליקוי רפואי יזכה בקצבה, וועדה רפואית מטעם משרד הבריאות צריכה לקבוע שהוא נמנה ברשימת הליקויים שקבע המוסד לביטוח לאומי. לדוגמא: שיתוק, קטיעות, מפרקים מדומים, מומים, ועוד.
- רמת מוגבלות – אם הליקוי הרפואי נמנה ברשימת הליקויים של המוסד לביטוח לאומי, הוועדה הרפואית תבחן את המצב הרפואי של המבקש, ותקבע את דרגת המוגבלות בניידות.
מניסיוננו בטיפול במבקשי קצבת ניידות, אנחנו יודעים לומר כמה חשוב לוודא שמגיש הבקשה אכן עומד בתנאים שהוזכרו, ויש להיות מוכנים להמציא את כל המסמכים הרפואיים המצביעים על המוגבלות ודרגת חומרתה.
סוגי קצבת ניידות
כאמור, הסכם הניידות מעניק מגוון הטבות ובהן סוגים שונים של קצבאות. ברצוננו להדגיש שכל סוג של קצבה מתאים למבקשים שונים עם רמת מוגבלות אחרת, תוך הבחנה בין כאלה שיש בבעלותם רכב, בעלי רכב משותף, וחסרי רכב. נפרט בקצרה את סוגי קצבת הניידות:
קצבת ניידות לבעלי רכב
אם המבקש בעל רכב, הוא עשוי להיות זכאי לקצבת ניידות המשמשת לרכישת רכב או לתשלום הוצאות שוטפות ששולמו בעבור הרכב בבעלותו. לשם כך על המבקש לעמוד באחד מהתנאים הבאים:
- המבקש בעל רישיון נהיגה, ומוגדר כמוגבל בניידות בשיעור של 40% לפחות.
- המבקש אינו בעל רישיון נהיגה, אך יש לו מורשה נהיגה, ומוגדר כמוגבל בניידות בשיעור של 60% לפחות.
קצבת ניידות לבעלי רכב משותף
חשוב לנו להדגיש שגם כאשר שני אנשים בעלי מוגבלות בניידות מחזיקים בבעלותם רכב משותף, הם עשויים להיות זכאים לקצבה אם הם קרובי משפחה, ועונים על אחד מהתנאים הבאים:
- הם מתגוררים יחד באותה דירה, לאחד מהם יש רישיון נהיגה או שאין להם רישיון כלל, והם מעוניינים שמורשה נהיגה משותף יבצע בעבורם את הפעילויות הכרוכות בנהיגה.
- לשניהם יש רישיון נהיגה, והם מתגוררים באותו הבניין.
קצבת ניידות לחסרי רכב
בנוסף, נציין כי גם מוגבל בניידות שאין ברשותו רכב יכול להיות זכאי לקצבת ניידות לסיוע בהוצאות התחבורה הציבורית בעזרתה הוא מתנייד. לשם כך על המבקש לעמוד בתנאים הבאים:
- המבקש בוגר מעל גיל 18.
- שכר עבודתו של המבקש גדול מהסכום שנקבע בחוק.
- המבקש מוגדר כמוגבל בניידות בהיקף של 80% לפחות.
- או, כאשר מלאו למבקש 18, הוא אינו משתכר ומקבל קצבת שירותים מיוחדים, ונקבעה לו מוגבלות בניידות בהיקף של 100% או שהוא נזקק לכיסא גלגלים ומשתמש בו.
זכאות לקצבת ניידות לקטינים
במקרים שבהם מדובר בקטין שמוגבל בניידות, הוריו עשויים להיות זכאים לקבל את הקצבה בכפוף לתנאים הבאים:
- הקטין מוגדר כמוגבל בניידות בהיקף של 80% לפחות או שהוא נזקק לכיסא גלגלים.
- הוריו של הקטין מקבלים קצבה לילד נכה.
- או, כאשר הקטין אינו נכה, נקבעה לו מוגבלות בניידות בהיקף של 80% לפחות או שהוא נזקק לכיסא גלגלים ומשתמש בו, והוא שוהה במוסד למטרה חברתית/לימודית/שיקומית ומתנייד אליו לפחות 6 פעמים בחודש.
הליך מימוש הזכויות – איך ניתן לקבל את ההטבות בניידות?
השלב הראשון במימוש הזכות לקבלת קצבת ניידות הוא הגשת בקשה לקביעת מוגבלות בניידות, בצירוף אסמכתאות רפואיות שמלמדות על המצב הבריאותי של המבקש. בהקשר לכך, חשוב לנו להדגיש שהבקשה צריכה להישלח ללשכת הבריאות המחוזית הקרובה למקום מגוריו.
לאחר מכן ההליך כולל את השלבים הבאים:
- וועדה רפואית מטעם משרד הבריאות בוחנת את המצב הרפואי שלי המבקש, ותגבש חוות דעת רפואית בעניינו.
- במקרה שבו הוועדה קבעה שקיימת מוגבלות תנועה בשיעור שמזכה בקצבה, הפרוטוקול הרפואי של הוועדה יעבור למוסד לביטוח לאומי. הפרוטוקול יוכר בביטוח לאומי כתביעה להטבות בניידות, ולפיו יגבשו וימומשו ההטבות שלהם זכאי המבקש.
- במקרה שבו ההחלטות של הוועדה הרפואית או של הביטוח הלאומי לא מספקות את המבקש, יש לו זכות לערער עליה.
קצבת ניידות – אסור להיות מקובעים!
לשמחתנו, מדינת ישראל השכילה להבין את החשיבות הגדולה שיש בסיוע לאנשים עם מוגבלות בניידות. קצבת ניידות היא משמעותית בעבור אותם אנשים, ומאפשרת להם לשפר את איכות החיים, ולהשתלב בחברה ובשוק העבודה.
אנחנו מבינים שהליך קצבת ניידות יכול להיות לא ברור ולעיתים מבלבל, אך אנו ממליצים בחום להכיר את התחום כדי למצות את כל הזכויות שמגיעות לכם. אל תהססו לפנות אלינו בכדי שנוכל לברר יחד כיצד ניתן למצות בצורה הטובה ביותר את הזכויות המגיעות לכם.