דיספלזיה היא מצב רפואי שעלול לגרום לפגיעות ונזקים גופניים שונים, המשפיעים על איכות החיים של החולה ויכולת התפקוד היומיומית שלו.
אם אתם סובלים מדיספלזיה, דעו שייתכן שאתם זכאים לקבלת זכויות שונות מביטוח לאומי וזאת בהתאם לנזקים הקיימים ולסיוע שאתם נזקקים לו.
האם הורה לילד חולה דיספלזיה זכאי לקצבת ילד נכה? מהם השלבים בהגשת תביעה ומהן הזכויות שניתם לקבל בגין דיספלזיה? כל התשובות במאמר שלפניכם.
מהי דיספלזיה ומהם הגורמים לה?
דיספלזיה היא מחלה שבה מתרחשת צמיחה או התרחבות חריגה של תאים בתוך רקמות הגוף. מדובר בתאים חריגים שאינם בהכרח סרטניים.
מחלה זו עשויה להופיע כמצב קדם סרטני, כלומר כאשר קיים גידול שפיר (שאינו מתפשט) שעלול לאורך הזמן להפוך לגידול ממאיר ומסכן חיים.
הגורמים לדיספלזיה עשויים להיות דלקות כרוניות, זיהום בנגף, או חשיפה לחומרים מזיקים. כל אלו, גורמים לשינויים גנטיים בתאים ומשפיעים על אופן התפתחות הרקמות כך שעלולים להוביל להתפתחות שאינה תקינה.
האם הורה לילד שסובל מדיספלזיה זכאי לקבלת קצבת ילד נכה?
הורה לילד שסובל מדיספלזיה עשוי להיות זכאי לקבלת קצבת ילד נכה, שכן דיספלזיה נכללת ברשימת המחלות המוגדרות כתסמונת נדירה.
זכאות לקצבת ילד נכה תלויה רבות בסוג הטיפול שמקבל הילד, כך שנבחנת מידת התלות של הילד בטיפול וליווי של הוריו.
תנאי נוסף לזכאות לקבלת הקצבה, היא שגילו של הילד הסובל מדיספלזיה נע בין שלושה חודשים ל18 שנים ושלושה חודשים. מדובר בקצבה חודשית בגובה של 3,479 ₪.
מהם השלבים בהליך הגשת תביעה בביטוח לאומי בגין דיספלזיה?
השלב הראשון בהליך הגשת תביעה בביטוח לאומי בגין דיספלזיה הוא איסוף המסמכים הרפואיים. יש לעבור את כל הבדיקות הנדרשות ולאסוף חוות דעת רפואיות לגבי מצבכם הרפואי והטיפול המומלץ.
יש לציין, כי במידה שנגרמו לכם נזקים גופניים אחרים בעקבות דיספלזיה (כלומר פגיעות גופניות של איברים למשל או מחלה שהתפתחה בעקבות הדיספלזיה), יש לאסוף חוות דעת המצביעה גם על הקשר שבין דיספלזיה לבין הנזקים שנגרמו לכם.
לאחר מכן, יש למלא את טופס התביעה ולצרף אליו את כלל המסמכים שאספתם יחד עם שאר המסמכים הנדרשים. את רשימת הטפסים שתצטרכו להגיש תוכלו למצוא באתר של המוסד ביטוח לאומי.
לאחר הגשת התביעה, תזומנו לוועדה רפואית ש המוסד לביטוח לאומי שתבחן את מצבכם הרפואי ותקבע את אחוזי הנכות שנגרמו בעקבות הדיספלזיה.
במידה שאינכם מרוצים מתשובת הוועדה, תוכלו להגיש ערעור על ההחלטה לוועדת הערעורים של ביטוח לאומי. יש להדגיש כי ועדת הערעורים עשויה לקבוע אפילו אחוזי נכות נמוכים יותר, ולכן יש לשקול היטב האם ברצונכם להגיש ערעור.
כיצד מחשבים אחוזי נכות לחולי דיספלזיה?
במקרה של חולי דיספלזיה, אחוזי הנכות מחושבים בהתאם לרשימת הליקויים הקבועה בתוספת לתקנות הביטוח הלאומי.
כלומר, שיעור אחוזי הנכות שתקבע הוועדה הרפואית תלוי בנזקים שגרמה הדיספלזיה וביכולת התפקוד של החולה.
כך למשל, אם נפגעו תפקודי איברים מסוימים בעקבות הדיספלזיה, הוועדה תבחן את אחוז הנכות בהתאם לאיבר שנפגע ובהתאם לרשימת הליקויים במצויה בתוספת לתקנות הביטוח הלאומי.
בנוסף, הוועדה תבחן גם דרגת אי כושר, שמייצגת את יכולת ההשתכרות של החולה שפגעה בעקבות הדיספלזיה.
לאילו זכויות זכאים חולי דיספלזיה מהמוסד לביטוח לאומי?
חולי דיספלזיה עשויים להיות זכאים לקבלת מגוון רחב של זכויות מהמוסד לביטוח לאומי, אולם יש לציין כי סל הזכויות נקבע בהתאם לאחוזי הנכות שנקבעו לחולה בוועדה הרפואית.
- קצבת נכות – חולה דיספלזיה שנקבעו לו מעל 60% נכות ויכולת כושר ההשתכרות שלו נפגע במעל 50%, יהיה זכאי לקבלת קצבת נכות.
הועדה עשויה לקבוע תשלום קצבת נכות חד פעמי או תשלום קבוע וזאת בהתאם לקביעה האם הנכות היא זמנית או לצמיתות.
- שיקום מקצועי – גם במידה שלא נקבע לכם קצבת נכות, באחוזי נכות מסוימים ייתכן שתהיו זכאים לשיקום מקצועי, הכולל אבחון תעסוקתי ומימון לימודים.
- הקלה בתשלומי מס – חולי דיספלזיה שנקבע להם שיעור גבוה של אחוזי נכות, עשויים להיות זכאים לקבלת נקודות זיכוי במס הכנסה ואף פטור ממס הכנסה במקרים מסוימים.
בנוסף, בחלק מהמקרים ניתן לקבל הנחות במס רכישה.
לסיכום, אלו שסובלים מדיספלזיה הגורמת לפגיעות ונזקים גופניים אחרים, עשויים להיות זכאים לקבל סל זכויות מביטוח לאומי.
לרוב, הגשת התביעה והתעסקות נוספת בבירוקרטיה עשויה להיות מתישה וארוכה. לכן, מומלץ לפנות לעורך דין מומחה בתחום על מנת שיטפל בתביעה שלכם ויסייע לכם לממש את מלוא זכויותיכם.