עורך דין תאונות - COMPENSATION

מי זכאי לגמלת סיעוד? (מדריך משפטי)

גמלת סיעוד היא קצבה הניתנת מהמוסד לביטוח הלאומי לאזרחים בגיל פרישה, המתמודדים עם מצבים רפואיים קשים ואף מסכני חיים, המצריכים עזרה והשגחה צמודים של הזולת בתפקוד היומיומי בבית (בניידות, ברחצה, בהלבשה, באכילה בהקפדה על היגיינה וכיוב'). הזכאות לגמלה נקבעת על פי חמישה קריטריונים, כאשר גיל המבוטח, הכנסתו, ומצבו התפקודי הם המרכזיים שבהם.

מטרת גמלת הסיעוד היא למעשה לספק תמיכה כספית לקשיש הסיעודי בהתאם למידת הקושי, המוגבלות והתלות שלו בעזרת הזולת, ובכך לשפר את איכות חייו ואת בטיחותו. אם כן, מי זכאי לקבל גמלת סיעוד? ישנם חמישה תנאים כאמור.

מי זכאי לגמלת סיעוד? (מדריך משפטי)

תוכן עניינים
  1. גיל התובע ותושבות

על התובע גמלת סיעוד מביטוח לאומי להיות תושב ישראל בגיל פרישה (67 לגברים, 60-65 לנשים לפי תאריך הלידה). תובע שקיבל מעמד של תושב ישראל לאחר מועד גיל הפרישה בלבד, יהא זכאי לגמלה אם עלה לארץ לפי חוק השבות או במידה וקיבל סל קליטה ממשרד הקליטה.

  1. מבחן גובה ההכנסה

על התובע לעמוד במבחן גובה הכנסה, בו ייבחן, בהתאם למגבלה הקבועה בחוק, שיעור ההכנסה של התובע ובת זוגו (בשלושת החודשים האחרונים שקדמו למועד הגשת התביעה לגמלת הסיעוד). כך למשל, יחיד בעל הכנסה מעל 18,804 ש"ח או זוג עם הכנסה מעל 28,206 ש"ח, לא יהיו זכאים לגמלה (נכון ל- 1.1.2024).

    פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

    1. מידת התלות בזולת

    התובע חייב סיוע של הזולת לצורך תפקודו היומיומי בבית (הלבשה, רחצה, אכילה, טיפול בהפרשות וכיוב') או לצורך פיקוח והשגחה עליו עקב מצבו הרפואי והתפקודי, שעלול לסכן את בטיחות התובע או האנשים שסביבו. הערכת מידת התלות של התובע בזולת, תיעשה על ידי מעריך מוסמך מטעם הביטוח הלאומי, שיערוך בדיקת יכולת תפקוד של התובע.

    1. מקום מגורי התובע

    התובע גר בביתו או בדיור מוגן. ככל שהתובע שוהה במוסד סיעודי, הוא יהיה זכאי לגמלה במקרים שלהלן:

    • התובע נמצא במחלקה לעצמאיים או לתשושים בפיקוח וברישיון משרד הרווחה.
    • התובע נמצא במוסד בפיקוח משרד הרווחה, ומממן מכיסו את רוב הוצאות האחזקה. תובע השוהה במחלקה סיעודית, או במחלקה לתשושי נפש בבית חולים גריאטרי, או במוסד אחר בו גוף ציבורי מממן את רוב הוצאות האחזקה, לא יהיה זכאי לגמלה.

    אשפוז בבית חולים

    מקבל גמלת סיעוד שאושפז בבית חולים כללי, יהא זכאי להמשיך לקבל גמלת סיעוד למשך 30 הימים הראשונים ממועד אשפוזו. לאחר שהופסקה הזכאות עקב האשפוז בבית חולים, הזכאות תתחדש לאחר השחרור מהאשפוז. מאושפז (או מיועד לאשפוז) שאינו מקבל גמלת סיעוד, רשאי להגיש בקשה מיידית לגמלת סיעוד.

    מגורים בבית אבות

    מקבל גמלת סיעוד שבכוונתו להתגורר בבית אבות צריך למלא טופס אישור על מגורים במוסד ולהגישו לביטוח הלאומי, לצורך המשך בחינת זכאותו. יצוין, כי המתגורר בבית אבות החייב ברישוי של משרד הרווחה או הבריאות, עשוי שלא להיות זכאי לגמלה.

    מקבל גמלת סיעוד שבכוונתו להתגורר בבית אבות צריך למלא טופס אישור על מגורים במוסד ולהגישו לביטוח הלאומי

    1. אי קבלת גמלה סיעודית אחרת מגוף ממשלתי

    תובע אשר מקבל אחת מהקצבאות שיפורטו להלן, יצטרך לבחור בין אותה לגמלה לבין גמלת הסיעוד:

    • קצבה לשירותים מיוחדים לנכים קשים.
    • קצבה לטיפול אישי או להשגחה מאוצר המדינה.
    • קצבה מיוחדת לנפגעי עבודה שלהם דרגת נכות גבוהה.
    • הטבות ממשרד הביטחון (מקבילות לגמלת סיעוד):
    • הטבה של עזרת הזולת מטעמים רפואיים
    • הטבת ליווי.

    יוער, כי תובע רשאי לקבל בנוסף לגמלת הסיעוד, תוספת למימון צרכים מיוחדים מטעם משרד הביטחון.

    לאור האמור לעיל, אין ספק כי גמלת הסיעוד מביטוח לאומי היא חשובה מאוד לתובע הסיעודי. הגמלה מעניקה לו את התמיכה הכלכלית שלה הוא זקוק על מנת לקבל את העזרה הנדרשת לצורך תפקודו השוטף. לפיכך, רצוי מאוד טרם הגשת תביעה לגמלת סיעוד לפנות לעו"ד המומחה בתחום זה לצורך קבלת ייעוץ וייצוג משפטי מתאים.

    *המופיע באתר Compensation אינו יכול להוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין בו המלצה או חוות דעת. העושה שימוש בתוכן או המסתמך עליו, עושה זאת באחריותו.

    * יש לכם הצעות לעדכון/תיקון התוכן? אנא כתבו לנו כאן

    לייעוץ ראשוני חייג 077-8041969 (זמינות 24 שעות)
    פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      מידע חשוב נוסף
      הצעה לשינוי/תיקון תוכן באתר

      מצאתם טעות, שגיאה, אי דיוקים בתוכן?

      חסר לכם מידע נוסף שנכון לדעתכם להוסיף?

        קבלו מראש את תודתנו והערכתנו הכנה!