בצקת ריאות ניתנת לטיפול, אך במקרים שהיא אינה מטופלת בזמן או במקרים קשים במיוחד, היא עשויה להוביל לפגיעה קשה בתפקוד החולה וביכולת שלו להשתכר.
חשוב שתדעו כי בחלק מהמקרים בהם אדם סובל מבצקת ריאות, קיימת אפשרות להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי, על מנת שהוועדה הרפואית תבחן את מצבו של החולה ותקבעו אחוזי נכות בהתאם.
כך, מי שסובל מבצקת ריאות באופן שפוגע משמעותית בתפקודו, יוכל לקבל את סל הזכויות לו הוא זכאי.
מהי בצקת ריאות, כיצד הוועדה הרפואית קובעת אחוזי נכות ומהו סל הזכויות לו זכאי מי שסובל מבצקת ריאות? כל התשובות במאמר שלפניכם.
מהי בצקת ריאות ומהם הגורמים לכך?
בצקת ריאות היא מקרה שבו נפגעת יכולת חילוף הגזים בריאות, זאת כתוצאה מהצטברות של נוזלים בנאדיות הריאה האחראיות על קליטת חמצן ופליטת פחמן דו חמצני.
מצב זה, מוביל לקשיי נשימה בדרגות שונות, באופן שעלול לפגוע בתפקוד היום יומי של החולה.
ישנם מספר גורמים אפשריים לבצקת ריאות, ביניהם הפרעות לבביות, הידרדרות של דלקת ריאות, שאיפת חומרים מסוכנים או עשן, לחץ דם גבוה, עודף נוזלים, זיהומים חמורים, מחלות שונות של הכליות ועוד.
כיצד נקבעים אחוזי נכות בגין בצקת ריאות?
אחוזי נכות בגין בצקת ריאות נקבעים על ידי הוועדה הרפואית בביטוח לאומי, וזאת בהתאם לרשימת הליקויים הרפואיים הקבועה בתוספת לתקנות הביטוח הלאומי.
הוועדה הרפואית תקבע את אחוזי הנכות בהתאם לבחינת תפקוד הריאות ובהתאם למצבו הספציפי של החולה. ככל שתפקוד הריאות נפגע באופן חמור יותר כתוצאה מבצקת ריאות, כך אחוזי הנכות שייקבעו יהיו גבוהים יותר.
בנוסף, הוועדה הרפואית תבחן האם יש לקבוע גם דרגת אי כושר בהתאם לנכות הרפואית של החולה.
דרגת אי כושר תבע רק כאשר קיימת נכות רפואית בשיעור של 60% לפחות, או 40% כאשר ישנם מספר ליקויים רפואיים. חשוב לציין, כי רק במידה שנקבעה דרגת אי כושר, החולה יהיה זכאי לקבלת קצבת נכות.
הוועדה הרפואית תקבע גם את אופי הנכות: האם מדובר בנכות קבועה או זכות זמנית, מהו תאריך תחילתה של הנכות ועוד.
מהן הזכויות שמעניק הביטוח הלאומי לסובלים מבצקת ריאות?
סל הזכויות שמעניק הביטוח הלאומי לסובלים מבצקת ריאות תלוי באחוזי הנכות שנקבעו לחולה על ידי המוסד לביטוח לאומי:
- קצבת נכות – כפי שצוין קודם, קצבת נכות לחולה בבצקת ריאות תינתן רק כאשר הוועדה הרפואית קבעה נכות רפואית בשיעור של לפחות 60% (על אף שיש חריגים).
קצבת נכות יכולה להינתן כתשלום חד פעמי, כתשלום חודשי לתקופת זמן מסוימת, או כתשלום חודשי לכל החיים.
- פטור ממס – בהתאם לאחוזי הנכות שנקבעו, נכים זכאים גם לפטור מתשלומים שונים של מס:
- פטור ממס הכנסה – כאשר נקבעו אחוזי נכות גבוהים למדי (100% נכות או למעלה מ90% בחישוב מיוחד של הוועד הרפואית) ובכפוף לתנאים נוספים, חולים עשויים להיות זכאים לפטור ממס הכנסה.
- פטור ממס רכישה – בנוסף, בחלק מהמקרים עשויה להינתן זכאות להנחה במס רכישה, אולם גם הטבה זו ניתנת רק כאשר נקבעו אחוזי נכות גבוהים.
- פטור ממס במשיכת כספים מקופת גמל – מדובר בפטור ממס שזכאים לו חולים שנקבעו להם לפחות 75% נכות.
- שיקום מקצועי וסיוע נוסף – גם באחוזי נכות נמוכים ועל אף שלא ניתנת קצבת נכות, חולים עשויים להיות זכאים לתוכנית שיקום במסגרתה יתבצע אבחון תעסוקה לחולה, הכנה מקצועית לקראת העבודה, סיוע במימון לימודים ועוד.
מה ניתן לעשות במקרה שהתביעה לביטוח לאומי נדחתה?
במקרה שאדם הסובל מבצקת ריאות הגיש תביעה לביטוח לאומי אך התביעה נדחתה, ניתן להגיש ערר על החלטת הוועדה הרפואית תוך 60 ימים ממועד קבלת ההחלטה.
הועדה הרפואית לעררים היא שתדון בערר שהגיש החולה, והינה רשאית לקבוע מחדש את אחוזי הנכות, זאת על פי החומר הרפואי שיוצג בפניה.
כלומר, בעת הגשת הערר חשוב לדעת כי הוועדה הרפואית לעררים עשויה לקבוע גם אחוזי נכות נמוכים מאלו שנקבעו בוועדה הרפואית הקודמת.
לסיכום, קביעת אחוזי הנכות אינה עניין של מה בכך שכן סל הזכויות שמעניק הביטוח הלאומי נקבע בהתאם לאחוזי הנכות שקובעת הוועדה.
לכן, בעת הגשת התביעה ואיסוף המסמכים הרפואיים, מומלץ להתייעץ עם עורך דין מומחה בנושא שיסייע לכם בהגשת התביעה. במידה שתביעתכם נדחתה, מומלץ גם אז להתייעץ עם עורך דין, שייצג אתכם בוועדת הערר ויעלה את סיכויי הצלחת התביעה שלכם.