עבור חולי אנמיה אפלסטית, פעולות פשוטות למדי כמו הליכה קצרה, עשויות להפוך מורכבות ולהוביל לעייפות, חיוורון ותשישות.
בנוסף, מספיק שאדם מצונן מעט שוהה לידם כדי שידבקו ויחלו גם הם, וחתך קטן גורם לדימום מסיבי בלתי פרופורציונאלי שעשוי להזדהם בקלות.
מחלה זו עשויה להוביל לפגיעה בתפקוד היום יומי ופגיעה ביכולת עבודה והשתכרות של החולה. אם אתם סובלים מאנמיה אפלסטית, דעו כי אתם עשויים להיות זכאים לקבלת קצבת נכות וזכויות נוספות.
המאמר שלפניכם, מציג את המידע החשוב והעיקרי בנוגע לזכויות של חולי אנמיה אפלסטית בביטוח לאומי.
מהי אנמיה אפלסטית ומהם הגורמים למחלה?
אנמיה אפלסטית היא מצב שבו מח העצם לא פועל כראוי ומייצר כמות קטנה מידי של תאי דם.
המחסור החמור בתאי הדם מוביל לחוסר בחמצן בדם ופוגע במערכת החיסונית באופן שמגביר את הסיכון לזיהומים. כך, אמניה אפלסטית גורמת לעייפות, חיוורון, ויוצרת נטייה לדימומים חוזרים.
הגורמים למחלה עשויים להיות גורמים מולדים, או גורמים חיצוניים התלויים בסביבה. דוגמא לגורם מולד לאנמיה אפלסטית היא הפרעה במערכת החיסונית, ואילו דוגמא לגורם סביבתי היא נטילת תרופות מסוימות שעשויות לפתח אנמיה אפלסטית.
מהו שיעור הנכות הצפוי לאדם חולה אנמיה אפלסטית?
שיעור הנכות הצפוי לאדם חולה אנמיה אפלסטית עשוי להשתנות ממקרה אחד למשנהו, שכן קביעת אחוזי נכות תלויה במספר גורמים כגון חומרת המחלה, יכולת ההשתכרות, מידת התלות וסוג הטיפול שמקבל החולה.
כך לדוגמא, הוועדה הרפואית של ביטוח לאומי עשויה לקבוע 10% נכות לאדם שחולה באופן קל באנמיה אפלסטית, ומקבל טיפול לסירוגין כך שאינו תלוי בעירויי דם.
לעומת זאת, עשויים לקבוע 50% נכות לאדם שהמחלה מלווה בתלות חלקית בעירויי דם, והסימנים הכלליים שלו חמורים יותר, או 100% נכות לחולה שתלוי בעירויי דם באופן קבוע.
מהם שלבי ההליך לקבלת קצבת נכות בגין אנמיה אפלסטית?
ההליך לקבלת קצבת נכות בגין אנמיה אפלסטית כולל מספר שלבים:
- איסוף והמצאת מסמכים נדרשים – על מנת להתחיל את ההליך לקבלת קצת נכות בגין אנמיה אפלסטית, יש צורך לאסוף את כלל המסמכים הרפואיים הנדרשים הכוללים אבחון של המחלה, חוות דעת רפואיות, אסמכתאות רפואיות המעידות על אי יכולת השתכרות בדרגות שונות, בדיקות רלוונטיות שעברתם וטיפולים שאתם נדרשים לעבור או שעברתם.
- הגשת תביעה – לאחר איסוף כלל המסמכים, יש להגיש תביעה לקצבת נכות כללית, אליה יש לצרף את כלל המסמכים הרפואיים שאספתם ואת כל הטפסים הרלוונטיים שדורש המוסד לביטוח לאומי.
- התייצבות בפני הוועדה הרפואית – לאחר מכן, תקבלו זימון לוועדה הרפואית בה רופא הוועדה ייבחן את מצב המחלה שלכם וייחשב את אחוזי הנכות בהתאם לספר המבחנים הרפואיים (התוספת לתקנות ביטוח לאומי). ספר המבחנים הרפואיים מפרט בין היתר את אחוזי הנכות בגין מחלות דם ביניהם אנמיה אפלסטית.
לאחר שנקבעו אחוזי נכות על ידי הוועדה הרפואית לנכות כללית של ביטוח לאומי, תיבחן דרגת אי כושר, שכן קביעת דרגת אי כושר היא תנאי הכרחי לקבלת קצבת נכות.
דרגת אי כושר נקבעת רק כאשר החולה הוכר כבעל מעל 60% נכות או 40% במקרים מיוחדים.
הוועדה הרפואית קובעת גם האם הנכות היא זמנית או לצמיתות.
- קבלת הודעה על החלטת הוועדה וקבלת הקצבה – במידה שהוועדה מצאה כי הינכם זכאים לקבלת קצבת נכות, ניתנת קצבת נכות חד פעמית או קבועה, שגובהה מושפע ישירות מאחוזי הנכות שנקבעו ומדרגת אי הכושר.
- ערעור על ההחלטה של הוועדה הרפואית – אם אינכם מרוצים מהחלטת הוועדה, תוכלו להגיש ערעור על ההחלטה לוועדת הערעורים של המוסד לביטוח לאומי, שתבחן את בקשתכם.
אילו זכויות נוספות ניתן לקבל מביטוח לאומי בגין אנמיה אפלסטית?
ישנן מספר זכויות נוספות שניתן לקבל מביטוח לאומי בגין אנמיה אפלסטית, שקשורות גם הן בשיעור אחוזי הנכות שנקבע לכם.
גם אם לא נמצאתם זכאים לקצבת נכות, במידה שנקבעו לכם מעל 20% נכות לצמיתות, תוכלו לקבל שיקום מקצועי במסגרתו תעברו אבחון תעסוקתי, הכנה לעבודה וסיוע במימון לימודים.
במידה שנקבעו לכם לפחות 40% נכות על רקע נפשי, תוכלו לקבל סל שיקם למתמודדי נפש.
מי שנקבעו לו לפחות 60% אחוזי נכות, יהיה זכאי לקבלת תג חניה לנכה, ובאחוזי נכות גבוהים (90% -100%) תוכלו לקבל נקודות זיכוי ממס הכנסה ואף פטור ממס הכנסה.
לסיכום, חולי אנמיה אפלסטית עשויים להיות זכאים לקבלת מגוון זכויות בביטוח לאומי, אך ההליך הבירוקרטי עשוי להיות מורכב ולהמשך זמן רב.
לכן, מומלץ לפנות לעורך דין מומחה בנושא לקבלת ייעוץ משפטי, שכן עורך דין מנוסה יוכל לסייע לכם להגיש את התביעה באופן מקצועי, לחסוך לכם זמן רב, להעלות את סיכויי הצלחת התביעה וכן למצות את מלוא זכויותיכם.